Var med och skapa framtidens trafikskyltar!

Ett EU-projekt som heter EasyWay undersöker och utvecklar budskap och vägmärken på informationsskyltar och nu kan du vara med och tycka till!

Det är Trafikverket som ber om hjälp och du har nu möjlighet att hjälpa till att avgöra vilka skyltar som fungerar bäst. Ta chansen att göra din röst hörd nu!

Det är en enkät som tar cirka 5-10 minuter och enkäten är öppen till den 26 Juni. Åtta länder i Europa deltar i årets test.

SVARA PÅ ENKÄTEN HÄR (Enkäten är nu stängd)

Om EU-projektet EasyWay

Projektet går ut på att få fram gemensamma servicenivåer och tjänster, ett harmoniserat införande av ITS (Intelligenta Transport System) i Europa.

Har man liknande system över hela Europa så underlättar det för oss trafikanter som kör i olika länder, samma skyltning betyder samma sak oberoende av var man befinner sig och detta ska förhoppningsvis minska trängsel och olyckor samt bidra till bättre miljö.

Som mest har 27 länder i Europa deltagit i projektet och infört liknande system och tjänster inom bland annat följande områden:

 • Trafikinformation
 • Trafikledning
 • Godstransporter och logistik
 • ICT infrastruktur och informationsprotokollet DATEX II
 • Harmonisering av budskap på VMS (digitala vägskyltar)
 • Utvärdering

Läs mer om EasyWay på Trafikverkets hemsida.

Mer smarta skyltar (VMS – Variabla Meddelande Skyltar) i trafiken är ju en bra sak. Vi har ju flera gånger diskuterat möjligheten med variabla hastighetsskyltar här på Trafikbloggen. Skyltar som anpassar sig efter trafikintensitet, väglag, väder, årstid, etc.

Varierande hastighetsgränser - smart sak?

Varierande hastighetsgränser – smart sak?
Foto: Trafikverket / Foto: Magnus Pajnert

Det är ju inte rimligt att man kör i samma hastighet en mörk, snöig kväll med halt väglag och tät trafik som en ljus sommarkväll med perfekt sikt och inga andra fordon i närheten.

Och eftersom så många ju bara måste hålla maximalt tillåten hastighet och tycker att alla andra borde bötfällas för hindrande av trafik, vore detta ju en bra lösning!

Den här typen av teknik skulle då kunna möjliggöra olika hastighetsgränser och – kanske, kanske, bara kanske – lite större respekt för dessa gränser. 🙂

 

Foto toppbild: Trafikverket / Joakim Kling

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Polisen körde tremånaderskampanj i Västsverige med civila polisbilar

Nästa

Motormännen har utsett Sveriges bästa rastplatser

4 kommentarer

 1. Mikael Andersson

  Jag har märkt när jag har kört genom Tingstadstunneln som har sådana där VMS skyltar om sänkt hastighet.

  Att många bilister tror att VMS-sjyltarna är en rekommendation och ej högsta tillåten hastighet.Report

 2. Tillräckligt stora bokstäver och inte allt i versaler. Gjordes ett försök i Halland med små och stora bokstäver. Funkade inte för att de satt för högt för halvljuset. Vore bra om folk med hjärnor deltog ifrån Trafikverket.Report

 3. Perolov Törnqvist

  Bra ide’, har jag bara tjatat om i så där 30 år…Report

 4. Allt som har med EU att göra får mig att vilja kräkas!Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan