Vänstertrafik och smala vägar

Har nyss återkommit från en resa till England där jag bland annat tillbringade fyra dagar med att köra bil i Södra delarna av landet. Det var spännande!

Jag skulle tro att det var över 30 år sedan jag körde vänstertrafik senast och det var väl vid en semester på Cypern vill jag minnas. Har även kört i England tidigare.

När jag gjorde detta var jag väl rätt färsk som bilförare men mindes inte att jag upplevde det som speciellt komplicerat. Man fick tänka sig för lite mer vid korsningar och rondeller, annars gick det bra.

Men den här gången var det faktiskt lite mer spännande. Jag fick koncentrera mig till hundra procent på det jag höll på med eftersom varenda fiber i kroppen sade till mig ”kör till höger – kör till höger”…

Förmodligen är det så att efter 37 år som trafikant så går en hel del på rutin och med reflexer och att då göra något som går helt emot dessa kräver en hel del fokus!

Sen var det ju det där med högerstyrd bil och att växla med vänster hand istället för höger! Undra hur många gånger min högerhand började vifta när jag skulle växla innan jag insåg att det inte gick och fick byta.

Och så det här med vägarna. De är inte stora!

Det som klassas som landsväg numret mindre än motorväg var ofta smal och slingrig. Och med smal menar jag smal. Inte sällan stenmurar och växtlighet alldeles intill vägen på vänstra sidan och så mötande trafik väldigt när på högra.

Smala vägar

Detta är en normal engelsk landsväg nummer under motorväg. Åtminstone i den delen av landet vi befann oss (Södra England)

Sen är det också så att när det gäller att hålla hastighetsbegränsningarna så är de brittiska bilförarna ungefär lika bra – eller dåliga – på det som vi i Sverige, så det gick fort! Man mötte lastbilar i hög fart i de smala kurvorna och passerade med några decimeter emellan.

Och när man då som lite osäker förare körde aningen under hastighetsgränsen bildade man snabbt en lång svans av otåliga bilar bakom sig och bevittnade ett antal livsfarliga omkörningar.

Och de lite mindre vägarna var sen – ännu smalare! Vid ett ställe mötte vi en man med en vanlig motorgräsklippare och kunde precis passera…

Smal väg

Inte mycket utrymme för möte…

Sen kan man ju också undra hur det är med nykterheten i Engelska trafiken. Med tanke på att pubarna ligger tätare än bilarna på vägen och att den godkända promillehalten i England är 0,8 (strax under gränsen för grovt rattfylleri i Sverige…) så är det nog en och annan ute med en eller ett par pint öl innanför västen.

Märkligt nog så är olyckorna i England inte mycket fler än de i Sverige. Å andra sidan är straffen om man överskrider 0,8 promille väldigt hårda, så de flesta tar nog inga risker utan nöjer sig förhoppningsvis med en öl.

Om man nu bortser från utmaningen att köra bilen till vänster på smala vägar, så var det annars en mycket trevlig resa. Naturen på den engelska landsbygden är fantastiskt vacker.

Och så är det ju det där med de regelbundna pubarna där man kan få en god bit mat till en vettig peng och en god öl. (Om man nu inte ska köra bil mer den dagen vill säga 😉 )

Pub

Äkta engelsk pub av gammal charmig stil

Så funderar ni på bilsemester kan jag varmt rekommendera denna del av världen. Speciellt om ni gillar natursköna omgivningar, lugn och ro i någon liten engelsk by eller framförallt om vi gillar att vandra i fantastiskt natur. Om ni nu inte är rädda för utmaningen att köra till vänster vill säga…

Nu är ju detta inte en rese-blogg, men jag bjuder ändå på några vackra bilder 🙂

england7

Små mysiga gamla byar

england4

Strålande utsikt

england3

Böljande kullar

england1

Vackra vyer över havet

england2

Vita klippor längs havsbandet

 

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Brandman dödad vid trafikolycka – igen!

Nästa

Hastighetsbegränsningar – uppföljning

1 kommentar

  1. Rolf Strömgren

    Hmf. Off topic sight-seeing. Eller som det heter på svenska: Ovidkommande nyfikenhet…

    Såna där sevärdheter har vi i Norrland redan hemmavid. Jodå, även Dovers vita klippor. Fast dem ser vi bara vintertid.

    Vadå avundsjuk? Nej nej, alls icke, alls icke. 🙂Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan