Vägpiraterna blir tuffare

Lika säkert som Kalle Anka på Julafton, snapsen till sillen och skatten på lönen så kommer de så kallade vägpiraterna åter till Sverige varje sommar. Men i år har de blivit tuffare.

Ingen svensk som inte varit inlåst i ett mörkt rum utan tillgång till TV, tidningar eller internet har väl missat alla rapporter om vägpirater de senaste åren.

Varje sommar dyker de upp och deras tillvägagångssätt har mestadels varit att stå vid vägkanten och vinka efter hjälp. De som då stannar får någon snyfthistoria om bensinstopp och tappade plånböcker eller annat och en vädjan om att låna ut en slant mot något värdefullt guldsmycke i pant. Detta guldsmycke visar sig sedan såklart inte vara värt speciellt mycket.

Det har också hänt att när man stannat så har det plötsligt dykt upp ytterligare en massa personer och situationerna har då blivit mer hotfulla och vissa har känt sig tvingade att gå med på deras förslag.

Personligen råkade jag ut för detta redan för 10-15 år sedan, innan det var speciellt välkänt i Sverige, en man stod och vinkade bakom en bil med husvagn på släp. Snäll som man var stannade jag, vevade ned rutan en aning och undrade vad som var problemet.

Det var bensinstopp och mannen undrade om jag kunde skjutsa honom till närmaste bensinmack. Då jag hade bråttom, och i ärlighetens namn inte riktigt gillade situationen, så nekade jag detta men erbjöd mig att ringa efter en bärgare. Detta ville han dock inte alls veta av utan försökte öppna dörren, men den hade jag låst.

Så då sade jag hej då och åkte iväg, han skrek då något efter mig på ett språk som jag inte förstod, men det var nog inte ”Hej då och ha en trevlig dag”…

När jag passerade hans husvagnsekipage, så upptäckte jag att det stod ytterligare ett husvagnsekipage snett framför det (som jag inte sett innan) med ett tiotal personer runt om. Samma registreringsskyltar som den ”nödställde”. Undrar varför de inte kunde hjälpa sin kompis?? 🙂

Nu har dock dessa ”pirater” blivit betydligt mer aggressiva och försöker inte bara vinka in andra bilister, utan med hjälp av andra bilar rent fysiskt stanna dem, vilket vi kunnat läsa om ett antal gånger i sommar.

Sannolikt är det nu så många som känner till deras normala bluffmetoder och vägrar att stanna när de står och vinkar, så nu måste de bli mer aggressiva för att få resultat.

Här är ett reportage från Expressen om en sådan händelse:

Och här är några liknande händelser:
Gabriel omringades av vägpirater på E6
Sara blev omringad

Vi har varit relativt förskonade för den här typen av brott i Sverige tidigare. Det är ju inte ovanligt i andra länder där det kan finnas rekommendationer såsom att inte stanna vid rödljus nattetid i vissa områden, att inte stanna och hjälpa andra bilförare, att alltid ha bildörrarna låsta vid färd, etc.

Tyvärr börjar nog nu denna typ av brottslighet att komma hit också och det är ju sorgligt att man inte skall våga stanna och hjälpa en medtrafikant i nöd om nu någon verkligen råkat ut för ett problem. Och det är ju för j-igt på ren svenska om man nu ska riskera att bli prejad av vägen också när man är ute och kör i lugn och ro.

Nu krävs det krafttag av polisen och andra myndigheter för att stävja det här! För det första måste polisen ju då få resurser att jaga rätt på de här idioterna, och när de då sedan lyckas fånga in dem, så måste de se till att lagföra dem inte bara med böter (för det struntar de nog högaktningsfullt i…) utan även med inlåsning om det är allvarligt nog och sedan med utvisning. För det är nog sällan det rör sig om svenska medborgare.

Ett annat bra sätt kan kanske vara att beslagta deras fordon, det vill säga brottsverktygen. Om lagen då inte tillåter detta idag är det dags att skriva om lagen. Annars är det nog bara en tidsfråga innan vi ser de första dödsfallen till följd av det här.

Vägrånare

Vägrånare har i och för sig funnits i alla tider, så det är inte någon ny företeelse i sig. Men vi har ju varit förskonade i ganska många år fram tills nu… Foto: Wikipedia

Vad ska man då göra om man blir utsatt?

Om någon står vid vägkanten och vinkar så får man ju fundera på om man skall våga stanna och fråga vad det är. Det kan ju faktiskt vara någon som är i akut problem. Dock är väl sannolikheten liten idag för att folk inte har mobiltelefoner och själva kan ringa efter hjälp i så fall.

Speciellt om det är utlandsregistrerade bilar bör man ju vara försiktig, men det är väl bara en tidsfråga till de byter till svenskregistrerade och möjligen också ställer en ung blond kvinna där att vinka istället för stora män…

Det säkraste sättet är väl att ringa polisen på 114 14 och meddela att det står någon person och vinkar vid vägen och att den personen antingen är i nöd eller en vägpirat. Om man nu får tag på polisen vill säga.

Om man märker att man blir omringad av bilar som försöker preja en bör man omgående ringa 112 och larma. Hur man ska agera sedan, om man ska försöka ta sig därifrån med risk att råka ut för någon incident, eller om man ska stanna med låsta dörrar eller agera på annat sätt får nog var och en avgöra själva.

Ett tips kan ju vara att förse sig med en laglig självförsvarsspray (exempelvis Bodyguard som jag själv har – se länk i annons som mycket lämpligt finns här under 😉 ) och ha den liggande i bilen. Å andra sidan kan ju förövarna vara beväpnade med skjutvapen, så viss risk är det ju om man försöker använda en sådan. Man får helt enkelt bedöma situationen och agera därefter.


Ni är självklart välkomna att kommentera denna artikel, jag välkomnar en bra debatt. Men med tanke på ämnet så vill jag påminna om reglerna för kommentarer som vi har här på Trafikbloggen. Det gäller oavsett om du kommenterar direkt här på bloggen eller via Facebook.

Lägg då speciellt märke till detta:

Inget sexistiskt, rasistiskt eller politiskt
Här inne dömer vi inte folk utefter kön, nationalitet, religion, hudfärg, hårfärg, ögonfärg, politisk färg, språk, utbildningsnivå, eller andra egenskaper. Vi kan möjligen uttala synpunkter angående vissa beteenden, speciellt då i trafiken som ju den här bloggen handlar om. Möjligen kan jag tillåta viss sund kritik mot politiker som enligt din åsikt fattar alltför dumma beslut…

Kommentarer som bryter mot detta kommer att raderas utan förvarning. Så tänk er för när ni skriver även om ämnet kan väcka känslor! Tack 🙂

Har du stött på vägpirater?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Brukar du varna andra för poliskontroller? Se upp!

Nästa

Sveriges första fortkörningsböter

61 kommentarer

 1. Ni är självklart välkomna att kommentera denna artikel, jag välkomnar en bra debatt. Men med tanke på ämnet så vill jag påminna om reglerna för kommentarer som vi har här på Trafikbloggen. Det gäller oavsett om du kommenterar direkt på bloggen eller via Facebook.
  http://trafikbloggen.se/regler-for-kommentarer/Report

 2. Jimmy R Käck

  De e väl själva fan,man (jag)vill ju hjälpa folk som har fått nåt fel på bilen,men nu så får man ju passa sig!Trist utveckling i samhället.JimmyReport

 3. Detta skulle minska om det fanns mer poliser. Höj lönerna för poliserna så vill fler jobba som polis.Report

 4. Det rör en mycket begränsad och väldefinierad krets så detta är nog mest en fråga om vilja, resurser och verktyg från Rättsväsendets sida.Report

 5. Eftersom resurserna hos polisen är ansträngda så ser ju de sk. Vägpiraterna att det är liten chans att åka dit så jag tror tyvärr att detta fenomen kommer att öka så det är som vanligt ett finansierings problem av indragna resurser.Report

 6. Ta regnr så kan det vara lättare för polisen att ta fast domReport

 7. Civila polisbilar som kör där dom brukar hålla till.Report

 8. Det är den ” fria rörligheten ” i det nyliberala rötmånadsfenomenet EU so gör detta möjligtReport

 9. Morr,stannade en gång när en man påkallade hjälp,men efter ett tag när han blev aggressiv för att jag inte ville köpa ”guld”så blev det rivstart därifrån,nu är jag väldigt noggrann innan jag stannar och hjälper tillReport

 10. Och nu för tiden så får man ju inte kalla dem för zigenare !!!
  Nej, inför visumtvång från de här länderna så är problemet ur världen.Report

 11. Trafipax poliser borde åka runt och ta hand om packetReport

 12. Jag såg några sådana som uppträdde stöddigt vid påfarten till Lundbyleden från Brunnsbo på Hisingen i Göteborg, en lördag i Juni.Konstigt, att de vågade stå just där?
  Mitt i en jättelång kö på Lundbyleden med hur mycket bilister som helst!Report

 13. Fan att aldrig såna saker händer mig 🙁Report

 14. Tråkigt för alla som behöver hjälp på riktigt.Report

 15. Jay

  Detta har funnits innan ”den ” fria rörligheten ” i det nyliberala rötmånadsfenomenet EU” så det kan ni bara lägga ner. Detta har absolut inget med den fria rörligheten. Anledningen till att de blir fler är ju att de känner att de kan komma undan med det – vi har ju för fan inga poliser som patrullerar vägarna längre. Och när de väl patrullerar vägarna så har de annat, viktigare, för sig.Report

 16. Trafikpolisen är ju borttagen i den nya organisationen. Så det är fritt fram för sånt här.Report

 17. Jag har kört väldigt nära dem ett par gånger. Dom hoppade undanReport

 18. Polisens inkompetens – det är orsaken – och nyckeln till problemet är rikspolischefen Dan Eliasson. Om Eliasson sköter sitt jobb ges polisen möjlighet att göra sitt jobb och då är vägpirater historia.Report

  • Eliasson vet inte hur man sköter ett jobb.
   Det visade han både på Försäkringskassan och på Migrationsverket.
   1964 till 1978 hade vi en rikspolischef som hette Carl Persson. Han hade haft mycket att lära ut till det stolpskottet som sitter på den posten idag.
   Persson hade ingen partibok, han avskydde uniform, men han var en sjuhelsikes kompetent rikspolischef.
   Detta tror jag att de som var poliser på den tiden kan skriva under på.
   Denna man vågade t.o.m. rota i ministrarnas skumma förehavanden, bl.a. den socialdemokratiska justitieministern Lennart Geijers bordellbesök. En händelse som Olof Palme mörkade och hemligstämplade.Report

 19. Frågan är ju om dom nu polisanmäler en om man kör på dom,eller om dom med tanke på sin pirat verksamhet inte pratar med polisen.Är ju dock synd att behöva skada sin bil men men….Report

 20. Har skickat iväg 2 st rumänska Mercedes som stod utanför Ängelholm med varningsblinker på o viftade om hjälp. Åkte fort iväg när jag viftade med telefonen. Har bild o reg nrReport

 21. Att bara köra på dom om dom inte flyttar sig måste ju ses som någon form av självförsvar….Report

 22. Stanna 10 m innan och ropa. Ring under tiden polisen. Blir de hotfulla – kör rakt fram deras val att hoppa undan. Försöker 4 bilar stänga in dig hoppas jag du har stor och stark bil. Kör på snett bakifrån och vänta lite…. Självklart har du ringt polisen! Men spruta för sjutton inte nån form av spray innifrån bilen! Minsta vind så sprayar du dig själv – då kommer du inte undan!Report

 23. Varför maska hans ansikte på bilden. Visa det.Report

  • Ganska korttänkt av dig. Det är ju inte konstaterat att detta är en ”pirat”. Bilden i detta fall kan ju lika gärna föreställa en som har problem. Det är inte tillåtet att lägga ut bilder hur som helst. Räcker gott med att bilden kan symbolisera hur det kan se ut.Report

 24. Har man rätt att försvara sig själv eller??Report

  • Du kan handla i nödvärn. Nödvärn är en ansvarsfrihetsgrund. Av 24 kap. 1 § brottsbalken, BrB, framgår att en gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

   I dagligt tal brukar sägas att inte mer våld än nöden kräver får användas. Lagen säger dock att våldet inte får vara uppenbart oförsvarligt (se även 10 § polislagen; våldet skall vara försvarligt). I vissa fall kan någon som använt sig av uppenbart oförsvarligt våld ändå gå fri från straff, förutsatt att omständigheterna var sådana att han eller hon svårligen kunde besinna sig, vilket framgår av 24 kap. 6 § BrB. Detta kallas nödvärnsexcess, och tar sikte på den angripnes förmåga att i den konkreta situationen anpassa sitt handlande efter vad som kan anses tillåtet enligt bestämmelsen om nödvärn (NJA 2009 s. 241).

   Lagen tar upp fyra omständigheter då rätt att bruka nödvärn föreligger:
   1.Mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.
   2.Mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
   3.Mot den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.
   4.Mot den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse.Report

 25. Fan så mycket skit som kommer till Sverige.Report

 26. Resultatet av vårt EU-inträde. Mer än 50% av våra röstberättigade har ansvaret för att vi nu ingår i en fri rörlighet.
  Handen på hjärtat alla läsare: ”Hur röstade du”.Report

 27. JD

  ”Inget sexistiskt, rasistiskt eller politiskt”

  ”utan även med inlåsning om det är allvarligt nog och sedan med utvisning. För det är nog sällan det rör sig om svenska medborgare.”

  Nog? helt onödigt att dra med den biten speciellt när du inte vill ha med rasistiska eller politiska kommentarer att göra, men man ser ju lite underton om man säger så.

  Ser heller inte att du tar hand om dom som inte följer dina regler eller är de endast för show?Report

  • Trafikbloggen

   Hej JD.

   Jag har tyvärr tvingats städa bort en hel del kommentarer i detta inlägg, trots mina vädjanden så kommer det en hel del rasistiskt, uppmaning till våld, etc. Om jag inte hinner med vore jag tacksam om du och andra ville använda rapportfunktionen som finns vid varje inlägg, då får jag direkt ett mail och kan granska det hela.

   Sen är det alltid känsligt med vad man säger och inte säger i dagens extremt heta debattklimat angående just folk från andra länder och en känslig balansgång. Men jag anser att fakta inte bör mörkas, det bara ökar rasismen.

   Att säga att alla personer från ett visst land eller viss kultur är vägpirater är såklart rasism, för så är det självklart inte. Men att säga att merparten av de vägpirater som verkar i Sverige är från andra länder än Sverige är ju bara sant. Jag har personligen inte hört om några svenska vägpirater som agerar som beskrivet ovan, dock därmed inte sagt att det inte finns.Report

 28. Jag åberopar ännu en gång: i Sverige skulle vi direktkopiera Andra tillägget (2nd Amendment) från USA:s grundlag och anpassa våra rådande lagar så de är kompatibla.

  Då är det på egen risk för vägpirater att försöka sig på vanligt folk igen.Report

 29. Ynkedomens människor, är bara förnamnet.Report

 30. Man får köp sig en puffraReport

 31. Nu skall man inte överdriva problemet. Vägpirater har funnits i alla tider – det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat. Förr rånade man droskor på väg till dansbanan. Och man måste komma ihåg att den gemensamma nämnaren för vägpirater är att de är män. Vita medelklassmän.Report

 32. Vad var det dom sa, märker man inte att man har kört på någon så har det troligtvis inte hänt!!Report

 33. Jag blev in vinkad en gång utav en utländsk man som såg stressad ut. Stannade strax efter honom och körde ner rutan 20cm och tänkte fråga vad som stod på tok. Men då körde han in huvudet och lät ganska aggressiv så min rottweiler hoppade fram och ville hälsa på honom men det uppskattade han tydligen inte så han gapade och viftade med armarna om att jag skulle åka så antog att han inte va i någon större nöd Report

 34. Vårt nya trygga Sverige!!Report

 35. Ser jag dom brukar jag växla ner och ge fullt och mer heller mindre sikta på dem kan ju säga att de är bra på att hoppaReport

 36. Öppna gränser de e Smaskens Report

 37. Pepparspray Us knockout – make my day.Report

 38. En kompis till mig blev nästan fångad i förra veckan i Göteborg…stod ivägen för hojen i en rondell…men han klarade sig…
  Egentligen borde man samla ihop ett gäng & leta upp dem…jag säger absoluuuut inte att man skall göra ngt…men störa dem är inte brottsligt =)Report

 39. Det kan faktiskt hända att bromsarna plötsligt slutar fungera…Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén