Häromdagen var det premiär för en ny reality-serie på TV, Vägens hjältar. Den ska handla om bärgare och vägassistansförare i Stockholmsområdet och deras dagliga arbete med att se till att trafiken flyter på i storstaden. Alla vi som regelbundet kör i Stockholmstrafiken vet att det är ett enormt viktigt arbete där minsta lilla motorstopp orsakar långa köer speciellt i rusningstrafik.

Dessa personer förtjänar absolut vår respekt och tacksamhet för det, inte sällan ganska farliga, arbete de utför och det kan väl vara kul att de får lite tid i rampljuset. Jag tror nog också att vi som är intresserade av trafik och folks beteende där kan tycka att det här är intressant att följa. Vi får bara hoppas att programmets producenter inte försöker göra saker mer dramatiska än de i verkligheten är, vissa sådana program  finns det ju gott om, jag tror inte det behövs, verkligheten kan vara spännande nog.

Såsom exempelvis att bli utskälld av en finsk lastbilschaufför på Essingeleden.

Jag drabbades nämligen själv för första gången på alla år jag kört bil av en allvarligare incident i höstas. Jag körde i lugn och ro Essingeleden fram när helt plötsligt det small till och min bil började sladda. Som tur var har jag en modern bil med antisladd system som genast trädde in och rätade upp bilen. När jag började andas igen kunde jag konstatera att en lastbil hade träffat mig vänster bak rätt över bakhjulet. Sannolikt hände mig exakt samma som man kan se i första avsnittet av Vägens Hjältar, där en långtradare kör på en bil, får den att sladda och därefter volta varvid föraren kläms fast. I mitt fall hade jag dock turen att få kontroll på bilen, sannolikt med hjälp av tekniken, så jag slapp hamna på taket. Det hade inte varit så kul att volta mitt på Essingeleden i högtrafik…

krock

Foto från avsnitt 1 – Kanal 5 – lastbil prejar personbil

När jag sedan fått stopp på bilen och skulle kliva ur för att diskutera lite med lastbilschauffören var det ingen lek kan jag säga, och det av två anledningar. För det första stod vi mellan ytterfilen och en påfarts-fil och bilar susade förbi på båda sidorna i hög hastighet och man kände sig ganska liten där. För det andra tyckte lastbilschauffören det var mitt fel trots att det var han som bytte fil (?) och lärde mig varenda finsk svordom som finns plus att han klämde in några svenska också.

Som tur var kom ett par minuter efteråt en vägassistans-bil och ställde upp sig bakom för att skydda oss och varna andra trafikanter. Om inte förr så förstod jag där och då vilken nytta just dessa gör för att minska riskerna för oss som varit med om en incident och även för bärgnings- och räddningspersonal när de arbetar på olycksplatser.

Om du missade detta program, så kan du sannolikt se det på dplay.se.

Och du som har sett det – vad tyckte du?

Artikelfoto: Falck vägassistans

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss