Vad f-n är det som ni inte begriper?

Den som ställer den frågan är en fotograf som var och fotograferade i räddningstjänstens regi under ett dygn förra veckan och som under sju timmar stod på en trafikolycka i en rondell i Hässleholm.

Vi har ju tidigare debatterat om hur vissa trafikanter beter sig vid trafikolyckor och vägarbeten, det vill säga där folk som arbetar befinner sig på vägbanan för att jobba med att underhålla vägen eller för att rädda liv.

För bara någon vecka sedan blev två TMA-bilar, dvs bilar som ställs upp för att skydda de som arbetar på vägen, påkörda på E4. Dessutom var en brandman nära att själv bli påkörd.

I det första fallet var det en TMA-bil som stod vid ett asfalteringsarbete när en timmerbil brakade rakt in i den. Som tur var fanns det ingen person i TMA-bilen men föraren av timmerbilen fördes till sjukhus.

Och det var i samband med räddningsarbetet efter denna olycka som en brandman stod uppställd med sin brandbil – med blinkande blåljus för att varna – som en bil fullständigt missade detta. Som tur var uppmärksammande brandmannen i bilen detta och kunde snabbt kasta i en växel och köra ner sin bil i diket för att undvika ytterligare en olycka.

TMA bil

TMA bil = TA DET LUGNT!

I det andra fallet var det i samband med räddningsarbetet efter en trafikolycka som en skåpbil körde rätt in i en stillastående TMA-bil. Som tur var skadades ingen alls vid denna incident.

Läs mer här, samtliga artiklar från Hela Hälsingland:
Timmerbil kolliderade med lastbil vid vägarbete på E4 – man allvarligt skadad
Nära ögat för brandman – höll på att rammas av bil
Trafikolycka på E4 norr om Söderhamn – bil körde in i vägarbetsfordon

Och nu så läste jag ett blogginlägg från en fotograf vid namn Åsa Nilsson boende i Hästveda i Skåne som alltså då följt med den lokala räddningstjänsten under ett dygn. Hon skriver bland annat:

Jag vet knappt ens var jag ska börja.
Jag vet inte var det felar.
Jag vet inte hur förändring ska kunna ske.
Jag vet inte varför i helvete det är så svårt för vissa att fatta.

Det var en  lastbil med en djurtransport som hade vält och som upptog en halv rondell. Det var såväl veterinärbilar, djurtransporter, bärgare och mobilkranar som jobbade på platsen förutom två polisbilar och fyra brandbilar.

Till att börja med gick det ganska bra, men så småningom försvann det goda beteendet hos de trafikanter som passerade olycksplatsen. Åsa skriver vidare:

Folk som körde förbi avspärrningarna (in i olycksplatsen alltså). Hög fart – inte bara hos de vanliga bilförarna utan inte ens alla yrkesförare saktade ner. Jag tror faktiskt att jag blundade i ren förskräckelse när det kom en stor svart långtradare dundrande genom rondellen. Noterade chauffören inte vad som pågick där? Reagerade han inte på den välta gristransport (inget litet ekipage) som låg ner?

Och till alla er som filmade: varför? VARFÖR? Mer eller mindre hängandes ut genom rutan för att få med så mycket som möjligt av olycksscenariot i era mobiltelefoner. Suktar ni efter likes? Vad ska ni göra med filmerna? Jag är ärligt nyfiken faktiskt.

Och ni som körde på väg 21  (hastighetsbegränsning 100 kilometer i timmen), och kunde titta ner på olycksplatsen, och som tog er tid att sakta ner och titta/fota/filma – ni orsakade nästan nya olyckor för att ni på riktigt är dumma i huvudet.

Tyvärr har vi sett den här typen av beteende förut. Jag skrev i somras om hur vissa tränger sig fram för att fotografera och i och med det försvårar för räddningsarbetarna: Men vad är det för fel på vissa människor??

Och vi har ju tidigare skrivit om hur brandmän dödats när de jobbat vid olycksplatser: Brandman dödad när han jobbade vid trafikolycka
Brandman dödad vid trafikolycka – igen!

Åsa avslutar sitt inlägg med följande:

Och ni som bara fullkomligt struntade i att det pågick en räddningsinsats, ja, jag vet inte ens vad jag ska säga men jag önskar att ni får evig, obotlig och outhärdlig klåda på onämnbara ställen. På riktigt.

Kan inte annat än att hålla med! Ni kan läsa hela Åsas inlägg här: Vad f-n är det som ni inte begriper? (Norra Skåne)

Nu slår såväl räddningstjänst som fackförbund larm om att trafikanters beteende vid vägarbeten och olycksplatser. Enligt Trafikverket har 20 personer dödats och cirka 1500 skadats i samband med olyckor vid vägarbeten de senaste 5 åren.

Fackförbundet Seko konstaterar att den här typen av olyckor ökar och efterlyser nu krafttag från polisen tillsammans med högre böter för den som kör för fort förbi olycksplatser och vägarbeten.

– Det är ett samhällsproblem att folk inte respekterar andra som i sitt arbete faktiskt hjälper andra människor, precis som vägarbetare och blåljuspersonal, det är en gemensam fråga, säger Johan Karlsson, regionalt skyddsombud på Seko.

Flera räddningstjänster i landet har nu börjat helt stänga av vägen helt och hållet i samband med olyckor eftersom bilisterna inte kan sakta ner tillräckligt. Vilket ju såklart innebär betydligt längre väntetid och längre köer i samband med olyckor.

– Trafikanter har en viss förmåga att ta fram mobiltelefonen för att filma och är inte uppmärksamma på vad som rör sig på vägen framför. Det är en otäck tendens vi ser, säger Dan Bergh.

Vi bilister måste vara mer vakna bakom ratten. Det allra första är ju såklart att fullständigt släppa all fokus på mobilen, däri ligger nog mycket av problemet. För att inte prata om de nötter som nu sitter och jagar Pokémons bakom ratten!

Att det ens ska behöva påpekas...

Att det ens ska behöva påpekas…

Vi har förvisso bilar med massor av tekniskt stöd idag, såsom exempelvis adaptiv farthållare, men den innebär bara att vi slipper sitta och justera hastigheten manuellt, den innebär såklart inte att vi kan syssla med annat är att ha full fokus framåt.

Ni som vill syssla med annat än att köra bil får snällt vänta på de helt självkörande bilarna eller så får ni ta bussen!!

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Sveriges första fortkörningsböter

Nästa

Bygdeväg – recept för katastrof eller bra tanke?

31 kommentarer

 1. Många idioter på vägarna! Report

 2. Stäng av vägarna vid olyckor, folk fattar tydligen inteReport

  • Trodde detta var bestämt att man skulle göra eller har jag fel ? Det är nog det som måste till när inte folk kan respektera dem olycksdrabbade och räddningspersonals jobb .Report

 3. Det är den tid vi lever i, väldigt många bryr sig inte om sina medmänniskor. Därför finns inget konsekvensens tänkande man är helt upptagen med sitt.Report

  • Leo

   Precis Heidi… SÅ upplever jag det också… MEN vad jag upplever – är ju för det mesta ointressant för många – utifrån precis det skriver…. För som Homo Economicus styrda har vi blivit ”myror” i en stack, som istället för att hämta nytt byggmaterial – gör att vad vi kan för att riva stacken, genom att sabba för dem, som vill ha ett gemensamt samhälle…. Fast & Furious… Wrooooom!Report

 4. Bryr sig inte, men vill gärna filma och lägga ut. Totalstopp.Report

 5. Rolf Strömgren

  Det mest skrämmande är inte att de här förarna inte fattar att de håller på att köra ihjäl andra.

  Det mest skrämmande är att de inte fattar att de håller på att köra ihjäl sig själva.

  Okej, vem som helst kan klanta sig ordentligt både en och två gånger, men om det här rör sig om folk som upprepade gånger beter sig så här då bör lappen (och rappen) ryka så att det rasslar om det.Report

 6. Kan faktiskt inte förstå hur man kan missa att det är en olycka och ett vägarbete när det står en tma bil på plats.
  Men!
  I dagens samhälle då vägarbeten bara startas upp och sedan så lämnas platsen i månader och inget händer men vägarbetsskyltarna står kvar så det är klart att man tappar respekten för dom. Under sommaren så har jag säkert passerat ett trettio tal vägarbeten. Vid 3 tillfällen så har det faktiskt varit folk där. Tog upp detta med vägverket om att kanske ha en tillägskylt när dom verkligen är där och jobbar. Men det var ingen bra idé. Utan skylten symboliserar även att det kan vara fara för trafikanten. Åkte förbi ett ställe mellan Gävle och hedesunda där det har stått skyltar under en månads tid utan att någon har varit där alla gånger jag åkt förbi. Det är vid en busshållplats och två meter ut på ängen så var det ett hål med stängsel runt. Hur kan detta vara en fara för mig som trafikant!
  Det måste bli en ändring på respekten till dessa skyltar.Report

  • Håller med dig Kalle! Jag upplever detta ofta också. Man kommer en söndag eller sen kväll och tvingas köra 50 på en motorväg när det inte är en kotte i närheten och inga maskiner eller liknande i vägen. Helt oacceptabelt och som du säger minskar det respekten för skyltningen.Report

  • Håller med till hundra! Om Trafikverket svarar det inte är en bra idè, beror det förmodligen på att den skylten betyder just det du syftar på. Den SKA tas bort till och med vid fikapauserna…..-fick jag lära mig på en kurs ”arbete på väg”. Den kursen krävs även i mitt jobb, fast vi aldrig behöver använda just den skylten där jag arbetar. Blir bara frustrerad över att det så sällan finns folk på vägen där dessa skyltar står…….Report

  • Förr fanns de skylt för å visa när jobbet va igång spadgubbesskylten när jobbet va i gång å utropstecken å tillllägstavla vägarbetsområde . Försvann antagligen pga att de farligaste momentet är skyltning.Report

 7. Folk är ju så rädda om sina bilar så varför inte lägga ut farthinder i form av sånadär gummiklumpar.Report

 8. Bara en hypotetisk fråga.. Är det ställt bortom rimligt tvivel att olycksskyltning och TMA-fordon alltid gör allt för att minska riskerna för ytterligare påkörningar?Report

 9. Vem säger mot mig när jag säger att det är telefonernas fel?
  Vet i alla fall en gång i stockholm som det var det som var felet!
  Kolla när ni kör och kolla in medtrafikanterna, ni kommer bli mörkrädda, jag lovar!Report

 10. Folk kan bli dummare och dummare för så är samhället uppbyggt och alla är ju lika så bara njut för helvete.Report

 11. Förare som osakar sådana olyckor skall på plats mista körkortet o måste gör nytt förarprv för att få det tillbaka.Report

 12. Ja hade velat se nån kommentar från nån som förespråkar idiot körning, mobil fibblande eller sminkning under färd.. Men dom ser man aldrig…Report

 13. Jay

  Det går ju att skylla på allt och alla – och handen på hjärtat, så kan uppmärksamheten svikta rent allmänt, speciellt om man kör långa sträckor. Det är lätt att sitta ”vid sidan av” och undra ”vad fan är det för fel på människor” osv., men var är då alla dessa rättrådiga och rättfärdiga människor? Om alla vore precis lika duktiga som dessa hyvens och rättskaffens människor som tittar på och jobbar med trafiken, så skulle väl aldrig en enda olycka inträffa?
  Nu är det ju naturligtvis inte så. Det finns alltid orsaker till en olycka, och man kan alltid diskutera orsakerna (efteråt har man naturligtvis som klarast syn på det hela).
  Det är lätt att sitta bakom tangentbordet och vara så jäkla fin och tycka att man ska bura in alla som inte lyder anvisningar och regler. Det är så jäkla lätt att sitta här och tycka att ”det är bara att stänga av”. Men jag vet inte riktigt om vare sig polis eller räddningspersonal har tänkt igenom den tanken ordentligt. De resurser som kommer att krävas vid varje olycka blir ju då väldigt stora – och med tanke på neddragningar inom såväl räddningstjänst som polisen så kommer det nog inte att fungera.
  I så fall skulle man stänga av en motorväg i båda riktningarna, t.ex. för vi ”vet ju alla” att det uppstår såkallade ”titt-köer” som någon radiostation i stockholmstrakten benämner det lite arrogant. Själv saktar jag ju automatiskt ner när jag ser blåljus och orange blixtljus. Speciellt innan jag riktigt kan avgöra om det påverkar mitt körfält eller inte. Och där har vi den såkallade titt-kön som alla är förbaskade över. I den kön som uppstår då folk automatiskt saktar ner händer det också olyckor alltsomoftast.

  Jag tror att det är en knäsparksreaktion på något som inte borde uppstå, det vill säga att räddningspersonal blir skadade i tjänsten, när de försöker att hjälpa andra. Jag är precis lika förträffligt övertygad om, bakom mitt tangentbord, att det borde kunna finnas möjligheter till gradvisa avstängningar som inte leder till ytterligare olyckor.

  Sen ska vi inte glömma att räddningspersonal inte är ofelbara heller.Report

 14. Det är Trafikverket som måste ställas till svars. Vad är det för slags människor dom ger bort körkort till? Det är dyrt att ta körkort i Sverige, har alltid varit det men kanske måste det till nya grenar i körkortstagandet. Vidriga och omskakande lektioner där dom får se hur verkligheten är om man inte uppför sig som man ska på vägen. Lektioner vid en simulator där dom får uppleva hur det slutar när man kör som en idiot utan nån som helst hjärnverksamhet innanför pannbenet. Dyra och otäcka simulatorlektioner som ett måste för att se hur varje person klarar och upplever otäcka saker på vägen. Och för att se om det finns nån enda omtanke om sina medmänniskor, har man inte det ska man heller inte få körkort. Skärpning Trafikverket.Report

 15. Tyvärr så finns det allt för månhga ”Puckon” i trafiken.Report

 16. Och dom jävla mobiltelefonerna.Report

 17. Nisse

  Är väl egentligen inte så konstigt att folk filmar när tidningarna hela tiden uppmanar till det. Är ju bara att läsa vad folk uppmanas till. Har det hänt en olycka så står det ju varenda gång : ” är ni på plats, vet ni mer, har ni bilder”. Tror fasen att folk filmar i tron att dom ska få betalt.Report

 18. Mamma på väg

  Varning för långt inlägg men detta är en ❤️sak då jag misst vänner som arbetat vid vägarbete men oxå som räddningspersonal. Att gå till sitt arbete och riskera att dö bara för att man skall åtgärda något till det bättre eller rädda någon som voltat med sin bil, det är helt sjukt!! Som jag har läst i kommentarer innan i detta inlägg så håller jag helt med om att stäng av vägarna helt vid vägarbeten och olyckor kort å gott!!
  Jag jobbar inom vården och vet hur det kan vara på tex akuten när en bilolycka kommer in med hela familjer inblandade inget rolig syn kan jag berätta.
  Men alla även jag kan många ggr känna irritation vid köer på vägarna speciellt varma sommardagar och bilen full med barn och hundar och man skall åka en bit. Men ”jag behåller min plats i kön” för hur irriterad jag än blir så kommer jag inte fram fortare för bilen får inga vingar och kan flyga förbi utan det är bara att gilla läget och vänta tills man kan köra. Köer beror ju på tex vägarbete, detta görs ju för att säkra vägar för oss det är för våran säkerhet som det läggs ny asfalt, målas linjer, sätts upp mitträcken osv. Varför är det så satans svårt att visa dessa arbetare respekt och sänka farten och köra så långt ifrån som man kan så att dom kan utan att riskera sina liv fortsätta att bygga säkrare vägar för oss bilister? Varför är den där hundradels sekunden så jävla viktig att ni är beredda att död någon ist för att sakta in?? Andra köer beror många ggr på olyckor både små å stora. Ambulanser, poliser, brandbilar å bärgare kommer och behöver komma fram och kör många ggr mellan filerna, men inte ens då kan folk köra långt åt hö/vä för att dom skall kunna komma fram! Ju fortare dom får komma fram ju fortare kan kön/stopet börja rulla igen enkel logik men ack så svårt för allt för många tyvärr. När man då stått stilla ett tag och det börjar röra på sig för räddningstjänsten/polisen har fått igång ena körfältet för att VI skall slippa stå stilla då skall många försöka att köra före, tränga sig in mm min fråga är FÖR VAD? Vad vinner ni? En hel bil längd? Att för denna fantastiska vinst höll på att trycka in bagen på bilen framför där 2 hundar satt å bilen bakom fick tvärnita för att slippa få huven intryckt men pga det fick barnen rädda och hysteriskt gråtande och där det nästan lyckats fixa till en ny olycka med nya köer för en HEL boklängder skull!!! För att sedan när dom kommer förbi själva olycksplatsen så gott som stannar sin bil och inte bara hänger ut genom rutan och stirrar, pekar utan tar kort/filmar oxå och även då nästan fixar en ny olycka men tackvare att det finns bilister som är uppmärksamma just på bilkörningen och inte olyckan förhindrar detta. Till er som kör just så här ni som bara tänker på er själva och skiter fullständigt i bilar/folket runt er. Det värsta är att många v dessa bilister är inte ensamma i bilen, det är inte 20 åriga killar utan det är ”vuxna” män och kvinnor med bilen full av sin familj och 2-3 barn oftast inte så gamla utan 0-6 år som kör p detta vis och till er har jag några frågor?? Varför skall dom som jobbar inom räddningstjänsten/polisen mm rädda bilister vid en seriekrock? Varför skall dom komma till olyckan på kortast möjliga tid? Varför skall dom rensa vägen så fort som möjligt?? Jo för att OM det var DU som just voltat med din bil så struntar du i att det är kö som blir flera kilometer lång och att den blir stillastående i en timme eller mer för det är inget som NÅGON vill eller gör med flit utan det är en olycka! För du vill du få hjälp, bli räddad och få snabb vård av proffesionellt utbildad personal och självklart skall bilarna i kön ge plats så att dom kommer fram till olyckan för du e ju svårt skadad!! Du vill att din bil kommer till verkstad och blir lagad eller omhändertagen av ditt försäkringsbolag. Du vill att dina saker tas om hand tills du kan hämta dom. Du vill inte att någon skall ta kort/filma dig eller din familj när du/ni sitter/ligger blodiga i bilen eller på vägen kanske medvetslösa och någon kanske din son eller dotter är död av en vilt främmande människa som sedan lägger upp det på Facebook!!! Varför skulle någon annan vilja bli behandlad så av dig?? Vad skall du med korten/filmen till? Visa som ett trevligt semesterminnen i familjealbumet? E det häftigt å fräckt att visa vännerna vilt främmande skadade människor som just förlorat sin make eller barn?? Skicka in till Expressen och få det publicerat i tidningen/nätet med ditt namn och ev få en belöning för ”bästa bild”? Hade du gått till ditt arbete varje dag med livet som insatts och inte vetat om du kommer återse din familj?? Jag tror jag vet vad du svarar på alla mina frågor, tänk på det nästa gång du hamnar i kö, ”tänk om det varit jag, hur hade jag velat bli behandlad”
  Så helt serriöst vid arbeten, olyckor så stäng av vägen helt, bilister får stå i kö eller ta annan väg men förbi skall dom inte få köra förens arbetet är klart eller olyckan är ”borta”. Visst dom som är ”skötsamma” får oxå skit å ingen klapp på axeln men jag tror att dessa utan gnäll väljer annan väg och förstår varför det är avstängt tillskillnad från dom egotrippade bilisterna som kommer bli vansinniga och inte ens då fattar att detta beror på just dom!!! Sedan ang det här med foto/film be eller förbjud tidningarna att uppmana privatpersoner att skicka in bilder när det gäller bl.a. olyckor, dom får inte ta emot privata bilder gällande det hur svårt kan det vara???Report

 19. Lägg ut spikmattor och stäng av vägen, stannar man inte då då ska man nog inte ha körkortet kvar!!!Report

 20. Hur enkelt som helst… Den Liberala Egostyrda förträffligheten, som medvetet förstör, dvs ALLA är i vägen för MIN självklara FRIHET… Jag ska fram – andra bort… och så klart även bristen på insikt i att använda mobil i hög fart/ eller CD – eller musik via mobilen/plattan osv… MEN – enligt Bilderbergsgruppen är vi för många på Jorden – så detta är ju en variant att reducera… medvetet i omedvetenhet! Oj – då jag glömde nästan den absurda faktorn: STRESS i kombination av avsaknad i och till betydelsen i ordet: Respekt!Report

 21. Sveb Williams

  Låt Polisen ta Körkortet för dessa MoronsReport

 22. Bara stäng av vägen , alternativ ,, led om trafiken till annan väg så ingen ska passera olycksplatsen förrän det är klart,,,,Report

 23. Per Hedin

  Ge räddningstjänst, polis och ambulans möjlighet att filma och registrera hastighet samt uppträdande förbi en olycksplats och även vägarbetsplatser så att polisen kan plocka körkortet retroaktivt så kanske det kan bli en extra tankeställare för dom bilister som inte kanskeReport

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan