Underlättar Teknikens Värld trafikbrott?

Teknikens Värld är en av landets största motortidningar som även har en Facebook-sida med drygt 23.000 följare. Är det då så lämpligt att publicera artiklar med det troliga syftet att hjälpa bilister begå lagbrott?

Jag har läst Teknikens Värld sedan Dacke-fejden och har också varit prenumerant i många år. Jag tycker detta är en av Sveriges bästa motor-tidningar med mycket intressant att läsa om bilar och trafik.

Dock blev jag mycket besviken när jag häromdagen såg inlägget ”Så upptäcker du polisens civila bilar! Här är listan du inte bör vara utan.” Jag skrev då följande svar på deras Facebook-sida:

Är det verkligen lämpligt av en seriös tidning – som jag förutsätter att ni anser er vara – att publicera information som underlättar för bilister att bryta mot lagen?? För om man håller sig till gällande regler och lagar så behöver man väl inte ”car spotta” efter civila polisbilar?

I dagens trafikmiljö där en majoritet av bilisterna struntar i hastighetshetsbegränsningar och alltför många bryter mot även andra trafikregler behövs inte denna typ av ”tips”.

Ytterst oseriöst, Teknikens Värld!

I skrivandes stund har de ännu inte svarat på min kommentar. Om man sen läser en del av de andra svaren på deras inlägg, så är jag faktiskt inte ensam om att tycka så här, tro det eller ej. 🙂

Deras krystade vinkling att de vill underlätta någon sorts ”Civilpolisbilsspaning” som ett fritidsintresse ger jag inte fem öre för. Det handlar – såklart – om att försöka locka läsare med en artikel som kan hjälpa bilister att se vad som är en civil polisbil eller inte för att på så sätt undvika att åka fast om man nu sysslar med någon form av trafikbrott, sannolikt mest gällande fortkörning som ju en stor del av svenska bilister ägnar sig åt, vilket vi ju debatterat en hel del på sistone här på Trafikbloggen.

De skriver vidare att:

För att ge detta fritidsintresse en skjuts uppåt publicerar vi därför nedan en lista som ska hjälpa alla intresserade att ge sig ut och räkna civila polisbilar. Ett bra ställe för civilpolisspaning är exempelvis E4 strax norr om Stockholm.

Är det då så att Teknikens Värld nu kommer att satsa på att göra fler bilister till lagbrytare? Nej, det tror jag nog inte. Jag tror – och hoppas – att detta är ett olycksfall i arbetet kanske publicerat av någon ung och obetänksam medarbetare som likt så många andra tycker det är ”tufft” att köra lite för fort och som också tycker att polisen borde syssla med vettigare saker än att jaga de stackars fortkörarna.

Det denna person då inte tänker på är ju att sådana här artiklar inte bara hjälper notoriska fortkörare att fortsätta med sitt beteende utan också andra typer av brottslingar, såsom rattfyllerister, biltjuvar och andra kriminella. Är det lika bra?

Lek med tanken att en påverkad biltjuv nyss läst denna artikel och fick syn på en civil-bil och tack vare denna varning lyckades smita undan. Minuterna senare kör han ihjäl en femåring på ett övergångsställe. Hög sannolikhet för att det skulle hända? Nej, säker inte. Omöjligt? Absolut inte!

tv

Nej, Teknikens Värld, oavsett vad ni som individer tycker om gällande trafiklagar – och ni har såklart rätt att tycka vad ni vill – så tycker jag inte att ni som en stor och seriös motortidning kan medverka till att underlätta trafikbrott. Propagera och debattera istället gärna för ändrade lagar om sådant ni tycker är fel, det har ni ju stor möjlighet att göra med den stora läsekrets ni har.

Men medverka inte till mer civil olydnad i trafiken än vad som redan finns!

Det påminner mig lite om när jag för en tid sedan blev omkörd strax utanför Ljusdal av en av den lokala trafikskolans bilar med en hastighet som låg uppskattningsvis 15-20 km/h över gällande. Nu var det bara en person i bilen så någon övningskörning pågick väl inte, men hur sjutton skall denna körskola kunna utbilda sina elever till att köra lagligt när deras medarbetare inte själva gör det.

Om nu någon av deras elever sett detta, tänkte de säkert, ”Ja ja, de säger en sak men gör en annan, så jag kan nog blåsa på lite extra jag också när jag väl får körkortet.” Vilket bevisligen många färska körkortsinnehavare gör också. Med en hel del olyckor till följd. Inte heller så seriöst och genomtänkt kan jag tycka.

Nu är det väl så att en stor del av er läsare här på bloggen – åtminstone om man ska bedöma efter den debatt vi haft om fortkörning – troligen tycker att jag överreagerar med detta nu. Men då har ni nog läst mina argument tidigare också om fortkörning, så då vet ni var jag tycker. Man behöver alls inte tycka att alla lagar i samhället, trafiklagar eller andra, är vettiga. Men jag tycker inte att man skall propagera för att bryta mot dem, speciellt inte som en stor och seriös motortidning!

 

Tycker du det är lämpligt av Teknikens Värld att publicera detta?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Jag drack ju bara en öl. Eller kanske två. Max…

Nästa

Busstreck skickade ut bilar i skogen

27 kommentarer

 1. Vore väl bra om polisen fokuserade på annat än fortkörning på tomma vägar. Beteende är svårare att hitta , bötfälls aldrig. Finns ju inga patrullbilar utmed de stora vägarna längre.Report

 2. Om jag kör i 110 på en tom 90-väg, eller 130 på en lågtrafikerad motorväg. Gubben kör 5000 mil om året. Är han farlig då?Report

 3. Vill tacka för att ni uppmärksammade mig på Teknikens Världs artikel!
  Skall genast läsa den, tack för tipset:-)Report

 4. Intressant att man ens ids lagföra svenska medborgare när man struntar i om eu migranter ens har kk. .kommer aldrig att skriva på något som en polis räcker fram någonsin. Svea rikes lag och debsom skiter i den verkar ha företräde.Report

 5. Trams. Låt folk köra hur fort de vill. Heja Teknikens Värld!Report

 6. På den tiden när man åkte trimmad moppe hade man alla regnummer på polisens civilbilar inplastade på tanken.
  Sluta upp med moralpanikenReport

  • Jodå, jag körde också trimmad moppe en gång i tiden, men så höll jag på att köra ihjäl mig ett par gånger då också. Men då kunde jag alltid skylla på att jag var ung, kaxig och okunnig…Report

 7. Börjar inse att du är en foliehatt tyvärr, och en av dom som gör det möjligt för dessa byråkrater att stifta lagar som inte har någon verklighetsanknytning eller rimlighet,dessutom genom media få folk att verkligen tycka att det är ett fruktansvärt brott att köra för fort värre än många andra grova brott som tex stenkastning mot bilar eller personrån och misshandel tex! Anledningen? Jag kan inte se någon annan än att det är en av dom bästa inkomstkällorna för våra fina myndigheter idag. Rädda liv och dessa avledningsmanövrar är bara skitsnack! Hur många tar självmord i sverige om året? Hur många liv tar alkohol?Hur mkt resurser lägger samhället där? Nej sätt in alla polisresurser där dom behövs och gör nytta! Var? Det är bara att öppna ögonen så ser ni var dom behövs,och det är inte där du verkar lägga ditt krut på.Report

  • Så du menar om man följer landets lagar så anses man vara en foliehatt? Nåja, värre saker har jag kallats 🙂

   Men det är såklart inte bra att respekten för lagar är så låg som den är när det gäller hastighetsbegränsningar, kom gärna med konkreta förslag på hur vi kan förändra det. Och nej, jag tror inte fri fart är lösningen…

   Om du sen tror att fortkörning och annan trafikbrottslighet inte leder till fler olyckor, så har du nog lite för stora skygglappar på dig.

   Och som jag argumenterat innan, skall vi tillåta mindre grova brott bara för att det även finns grova brott? Jag tycker självklart att man ska lägga krutet på en massa olika brottslighet, men nu är ju detta just en trafikblogg och därför fokuserar jag på det.

   Sen är det såklart så att just denna artikel i Teknikens Värld väl inte gör så stor skillnad i det stora hela, det jag kritiserar här är i första hand att jag inte tycker en stor och seriös motortidning ska syssla med att ge sina läsare ”tips” på hur man undviker polisen i ett samhälle där respekten för polisen minskar kontinuerligt. Du nämnde ju själv stenkastning som ett exempel…Report

  • Ola

   Bra skrivet av dig Micke Hansson!

   GW 2012:
   Lättare att plocka pinnar genom att låta hundratusentals nyktra förare lämna utandningsprov än att finka vanliga busar.
   Lättare att omhänderta en vanskött hamster än att utreda en våldtäkt. Och så vidare, och så vidare med kursen stadigt bort från det som riktigt polis­arbete handlar om. 

   GW 2008: 
   För en gångs skull är det så enkelt att allt blir sämre och sämre hela tiden och inom några år kommer vi att befinna oss i det läge då polisen här i landet överhuvudtaget inte klarar upp några brott som anmäls av de vanliga medborgare som man förväntas skydda. Detta med undantag för deras insatser mot enklare trafikbrott och liknande där man ägnar sig åt att ”plocka pinnar” för att ge sken av att man ändå gör något. Kolla tusen bilförare, (nu båtfolket*) hitta en som tagit en pilsner för mycket till lunch. Och kampen mot brottsligheten går vidare. -Må Gud bevara landet.
   (*alltom02promillepasjon.se not)Report

  • Precis som du säger! Om alla människor skulle hålla sig till lagar och regler i trafiken så skulle polisen kunna syssla med helt andra typer av uppgifter !Report

  • Det roliga är att jag anpassar hastigheten efter omständigheterna och ser skyltarna som rekommendation,och min uppfattning är att det är människor som du som kör 48km/h på 50 väg som fortsätter hålla 48 på 30 väg vid skolan där jag kör 30! Samma på vintern där jag kanske kör 70 på en 90 väg vid halt väglag,då kommer ni glatt körande i 90 på era friktionsdäck med ungarna i baksätet.Fråga trafikpolisen vilka dom tar fast vid skolor tex! Mammor och Pappor som lämnat sina barn oftast.Men för all del fortsätt du att tycka du gör en stor gärning i samhället ,själv känner jag mig som en fri människa och kör gärna 150 en fin dag mellan Uppsala och Gävle??Report

 8. Ola

  Tröttsamt med alla PK-faschister och över präktiga människor som har ett enormt behov av fostra andra.Report

 9. Det finns vettiga lagar och dåliga lagar. I Europa, med start i Danmark kör man i 130 på motorväg. Här gäller 110, med 120 på försök på vissa sträckor. Direkt fånigt på våra glest trafikerade motorvägar. Alla fattar att lagen är helt fel ute.Report

 10. På tal om Ljusdal angående bilskolor, för ca två veckor sedan upptäckte jag en känd bilskola körandens med dubbdäck?Report

 11. Fri fart och ge järnet. Hastighets begränsningarna är bara för att staten skall få pengar. Nu har säkert allt höjts inom böter för att få mer flis att hjälpa terrorister att få makten över detta land.Report

 12. Detta har varit publicerat & känt innan, inte så mycket att orda om. Kännedomen om det kommer ej heller att påverka bilstölder, biltjuvar & missbrukare hade koll på detta lååångt innan.

  Här hemma så har jag en stressad polisman (vet ej mer) som alltid kör som ett psyk på väg hem på lunchen & även på kvällen…i målad bil. Å nej, han lär inte ha jävligt många utryckningar själv utan annan räddningstjänst till sin egna adress…utan blåljus & signal.Report

 13. Paul S

  Införandet av 40, 60 och 80-sträckor är det enskilt vansinnigaste som har införts i trafikmiljön på senare decennier
  🙁

  Politiker som själva inte är beroende av bil, eller ens har körkort, borde per automatik vara uteslutna från alla beslut som rör vägtrafik!

  Svårt uppskatta hastighetsbegränsning – Nyheterna – tv4.se
  Svenska bilister är dåliga på att uppskatta vilka hastighetsbegränsningar som gäller på vägarna – och inom tätorterna kör nästan hälften för fort.
  tv4.seReport

 14. Förstår inte riktigt problemet med Tidningens publicering.

  Att tala om för allmänheten att det överhuvudtaget finns civila bilar ute kan naturligtvis få flera att ta det lite lugnare i trafiken.

  Om sen bilister börja misstänka att varje bil som har någon av de attribut som de listat upp är en civil polisbil gör kanske det hela ännu bättre!

  Storm i ett vattenglas, som mest…..Report

 15. Nu var det ju en ganska dålig artikel iofs, så det var verkligen inget att bli upprörd över.Report

 16. Mårten Rask

  Mitt förslag:
  Sätt hastighetsgränsen till 140km/h på alla vägar och dödsstraff vid fortkörning. Detta löser inte allas problem, men det skapar garanterat nya och intressantare problem för var och en.Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén