Tycker du det är jobbigt att sitta fast vid rödljus? Det kan bli ett minne blott i framtiden när den nya tekniken tar över.

De självkörande bilarna har vi ju diskuterat tidigare här på Trafikbloggen, och nu kommer ytterligare en fördel med denna teknik. Trafikljus är ju till för oss vanliga dödliga för att vi inte skall krocka med andra fordon i korsningar och även i en del andra situationer.

Men med den nya tekniken innehållande bland annat en mängd olika sensorer samt möjligen även uppkoppling mot internet vilket gör att bilarna kan kommunicera med varandra, så klarar de av det på ett bättre sätt än genom att behöva stanna helt och hållet.

Fördelarna är många, exempelvis blir utsläppen mindre då inte en massa bilar måste stå på tomgång vid rödljusen (om nu inte alla kör elbilar i framtiden vill säga…) samt att trafikrytmen blir jämnare och skönare att åka i.

Nu har tre olika institut, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Teknologiska Institutet i Schweiz samt Consiglio Nazionale delle Ricerche (italienska forskningsrådet) gemensamt tagit fram en film som visar hur det kan se ut.

Först visas hur ett trafikflöde ser ut vid dagens trafikljus och sedan hur det kan komma att se ut i framtiden. De visar också ett diagram som redovisar väntetider och utsläpp och dessa visar att utsläppen nästan halveras samt väntetiderna blir i det närmaste noll.

Sen hittade jag ytterligare en film på samma tema:

Nu är ju detta ganska många år fram i tiden, för så länge människor tillåts köra bilar manuellt kan det nog bli svårt att införa ett sådant här system. Om man nu inte bor i Indien vill säga. Där tycks man klara av detta utmärkt utan någon sorts teknik till hjälp 🙂

Läs mer i den här artikeln i Teknikens Värld:
Trafikljus blir överflödiga i framtiden

Dela: Facebooktwitterpinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss