Försäkringsbolaget Folksam har genomfört ett test av 17 olika bilbarnstolar för åldrarna 9 månader till cirka 4 år. Två av stolarna får underkänt och de avråder helt från att använda dessa. Det som dessa båda stolar har gemensamt är att de är enbart avsedda för framåtvänt bruk. Den typen av stolar har fått bra resultat i europeiska konsumenttester av bilbarnstolar, men i Folksams test får båda stolarna underkänt.

– Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd men faktum är att dessa två stolar kan medföra livshotande skador vid en svår kollision. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller konsumenttesterna, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

BeSafe iZi plus - bäst i test.

BeSafe iZi plus – bäst i test.
Foto: Folksam

Även hos de bakåtvända stolarna sägs det i instruktionerna att de kan användas framåtvända från 6 månaders ålder, men detta är något som Folksam starkt avråder från och Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, anser att tillverkarna borde ta avstånd från ett sådant användande i sina rekommendationer.

Folksams råd för barnsäkerhet i bilen:

  • Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.
  • Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.
  • Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.

Här är en 3 minuters film från Folksam om testet:

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss