Stannar du och hjälper medtrafikanter i nöd?

Vi blir allt mindre benägna att hjälpa till i trafiken och en undersökning gjord av YouGov på uppdrag åt Goodyear visar att mindre är hälften skulle stanna och hjälpa en medtrafikant i nöd.

I alla tider har man som trafikant kunnat räkna med att få hjälp av sina medtrafikanter om man av någon anledning fått stopp vid vägkanten. Det har varit en oskriven regel att man hjälper varandra, nästa gång kan det ju vara man själv som behöver hjälp.

Men nu verkar det som om tiderna ändras. Enligt undersökningen som YouGov gjort så är idag mindre än hälften av oss benägna att hjälpa till. Det är dock lite skillnader på norra och södra delarna av landet, i Norrland säger sig 60% hjälpa till vid behov medan bara 40% gör det i Skåne.

Varför har det nu blivit så här?

Det skulle såklart kunna vara så att vi helt enkelt blivit mer egoistiska och bryr oss allt mindre om våra medmänniskor. Men även om det troligen finns en och annan sådan individ tror jag inte det är den stora anledningen.

En mer trolig anledning är väl att idag har i stort sett alla en mobiltelefon och kan själva ringa efter hjälp. Det var skillnad bara för ett antal år sedan när detta var mindre vanligt och de flesta var beroende av hjälp från andra för att kunna beställa exempelvis bärgare. Idag förutsätter man kanske att någon med motorstopp själv klarar situationen utan större problem.

Men ytterligare en stor anledning är såklart det ökande antalet vägpirater som dessutom blir allt tuffare i sina försök att stoppa och lura eller till och med råna bilister som jag skrev om i somras. Här beskrevs bland annat några mindre trevliga händelser i somras där folk drabbats av otrevligheter.

Om man idag ser någon som står och viftar frenetiskt vid vägkanten, så förutsätter man nästan att det är en sådan vägpirat som bara är ute efter att lura en på ett eller annat sätt. Personligen tror jag nog att detta är huvudanledningen till att vi är mer skeptiska och mindre benägna att hjälpa till.

Nödställd eller vägpirat?

Men det betyder såklart inte att man bara ska strunta i om någon ser ut att behöva hjälp. Om man nu inte stannar – och det måste man såklart själv få välja om man vill göra eller inte – så bör man i alla fall ringa till polisen på 114 14 och rapportera att man sett någon som ser ut att behöva hjälp.

Man kan även ringa trafikredaktionen på radion 020/999 444 och rapportera hinder i trafiken, de kan troligen hjälpa till att larma vidare vid behov. Samt om man befinner sig i Stockholmsområdet kan man även ringa Trafik Stockholm 020/290 290 som kan skicka ut vägassistans eller bärgare.

Den dag du själv står med motorstopp och en mobil med urladdat batteri eller utan täckning i 20 minusgrader skulle du nog vara tacksam om någon brydde sig om att försöka hjälpa dig.

Goodyear som var de som beställde denna undersökning har nu startat en kampanj ”Vägens hjälte” för att försöka få oss alla att bli lite mer hjälpsamma. Så här skriver de på sin kampanjsajt:

Vägens hjälte är ett initiativ från Goodyear som ämnar att hitta en person som gjort en god gärning eller kanske till och med något enastående i trafiken. Syftet med tävlingen är att hylla personer som på något sätt gör trafiken till en bättre plats för alla.

Foto: Goodyear

Detta är såklart ett trevligt initiativ för att få oss alla att bli lite mer hjälpsamma, men jag misstänker att så länge vägpiraterna tillåts härja på våra vägar så kommer vi nog tyvärr att bli allt mindre villiga att stanna och hjälpa till. Men som sagt – att ta mobilen och ringa polisen eller någon annan lämplig kan och bör man alltid göra om man ser någon som ser ut att behöva hjälp.

Läs mer/Källor:

Goodyears kampanjsajt ”Vägens hjälte”
Majoriteten svenskar hjälper inte trafikanter i nöd (Teknikens Värld)

Varannan svensk struntar i att hjälpa (Expressen)

 

Stannar du och hjälper till om du ser någon nödställd medtrafikant?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Foto toppbild: Länsförsäkringar

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Kan inte polisen fokusera på riktig brottslighet istället?

Nästa

Rolling Barrier System – bra eller farligt?

8 kommentarer

 1. Oväntat. Myndigheterna skrämmer alla med vägpirater och skolorna har bankat in ordspråket ”sköt dig själv och skit i andra” i ungarna sen i ett par decennier nu.Report

 2. Japp lika självklart som att gå på toa god jul o gött nytt✨✨Report

 3. Med tanke på all skit som förekommer utefter våra vägar numera skall det mycket till innan jag stannar, tidigare har jag aldrig tvekat att stanna och kolla om någon hjälp behövs eller plocka upp liftare. I yngre dar liftade jag ofta själv, det var ett spännande sätt att ta sig fram på man mötte många intressanta medtraffikanterReport

 4. Håller med föregående. Har själv liftat Stockholm-Karlskrona under lumpartiden.Report

 5. Jag hjälper mer än gärna folk vid vägkanten men det är svårt att avgöra om det är en vägpirat eller en ärlig person som fått problem som en annan me kan fåReport

 6. Jan Persson

  Jag stannar på eget initiativ inte om någon viftar in mig. Detta sedan vägpirater dykt upp.Report

 7. Jag är ledsen men numera är inte lika självklart…Report

 8. Jimmy R Käck

  Nu kollar man noga innan man stannar om hen står och viftar,självklart stannar jag vid olycka..Report

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan