Rolling Barrier System – bra eller farligt?

Ett koreanskt företag har skapat ett system som ska hindra bilar från att åka av vägen alternativt in i mötande trafik. Det ser onekligen intressant ut.

Det kallas Rolling Barrier System och principen är att om man kör mot det så skall det hjälpa en att komma tillbaka in där man kom ifrån och inte åka i diket alternativt in i mötande trafik.

På de allra flesta ställen i världen skyddas vägarna av skyddsräcken i metall eller som vi har på en hel del ställen i Sverige av vajer-räcken. Dock har de sistnämnda ju fått en hel del kritik från främst motorcykelåkare, annars är dessa helt klart en sak som räddar liv i trafiken genom att minska frontalkollisions-olyckorna.

Frågan är om dessa rullande barriärer skulle vara skonsammare för motorcyklar? Jag kan inte se att det har utförts några tester med just MC, enbart bilar, lastbilar och bussar.

Foto: ETI

Det de rullande barriärerna gör är att absorbera krockenergin samt omvandla den till att fortsätta driva fordonet framåt istället för att stanna helt eller bryta igenom räcket. De är dessutom reflekterande vilket gör att de syns bra vid mörkerkörning!

Foto: ETI

Här kan ni se en lite film om hur det fungerar:

Jag har dock läst en del kritik mot systemet och den främsta invändningen verkar vara risken att studsa tillbaka ut i trafiken som färdas i samma fil som man själv och på så sätt dra med sig flera fordon i olyckan istället för att själv bara krascha in i eller igenom det vanliga skyddsräcket.

Dock borde ju en sådan olycka bli lite lindrigare eftersom fordonen färdas i samma riktning och möjligen i liknande hastigheter, men visst kan man se det scenariot framför sig. Om vägen har samma typ av räcken både på sidorna och i mitten så kanske man studsar fram och tillbaka som en flipperkula…

Sen vet jag inte om jag tycker att dessa gula rullar skulle vara så snygga att ha längs hela vårt vägnät. Men man kanske skulle kunna ha en annan färg? 🙂

Så vad tror du? Skulle detta vara något för oss i Sverige?

Läs mer på Interesting Engineering (engelska)

Foto toppbild: ETI

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Stannar du och hjälper medtrafikanter i nöd?

Nästa

God Jul alla trafikanter!

2 kommentarer

  1. Tusen gånger bättre än vajerskiten…Report

  2. De skulle vara så på våra vägar i stället för vajeräckertReport

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan