Rapport från semestertrafiken 2016

Jag har ju spenderat en hel del tid på de svenska vägarna under sommaren. Hur har då svenska bilister skött sig i år? Bättre eller sämre än tidigare år?

Jag brukar alltid åka Sverige runt på sommaren, mestadels för att besöka olika golfbanor. Jag har gjort så de senaste 16 åren, tidigare med husvagn men i år för första gången med husbil.

När jag kört med husvagn så har jag ju alltid blivit omkörd. Oavsett om jag har hållit hastighetsbegränsningen eller kört långsammare. En husvagn är ju en snigel som bara ska köras om, det är ju en naturlag. 🙂

Jag var därför lite nyfiken på hur det skulle bli med husbil. Reagerar bilisterna på samma sätt där, det vill säga ett camping-fordon ska köras om oavsett hastighet? Sen är det ju dessutom så att med den husbil jag har får man köra i gällande hastighetsgräns, det är alltså inte begränsat till 80 km/h som med husvagn.

husvagn-650

Tja, nog tycker jag att en hel del körde om mig nu också. Oavsett vad hastighet jag höll. Men jag upplevde ändå att det inte var lika många vansinnes-omkörningar som jag varit van vid från tidigare år.

Faktum är att jag tycker att semestertrafiken i  år varit ganska lugn. Åtminstone på de ställen jag kört. Visst har man stött på en och annan tokskalle i trafiken, men överlag tycker jag många kört bra. Kanske var det ovanligt många ute på semester som inte var stressade i år?

Fast preliminära siffror från Transportstyrelsen säger att ungefär lika många dog i trafiken i Juli i år som samma månad förra året. Så det kanske bara är jag som upplevt det lite annorlunda av någon anledning.

Hur har du upplevt den svenska semestertrafiken i år? Såklart har väl du som passerat Södertäljebron drabbats en hel del med långa köer eller tvingats ta andra vägar, men det var ju ett extremfall. Men i övrigt?

Jag har ju också roat mig i år med att filma i trafiken lite. Inte med en vanlig dash-cam, de är ju (sannolikt) olagliga. Åtminstone enligt Datainspektionen. Dock får man – än så länge – filma med mobilkameran, så jag använder en dash-cam app för detta.

Så jag bjuder här nu på några små klipp från semestertrafiken i Sverige 2016. Observera att jag i de allra flesta fallen (undantaget något kraftigt regnväder) håller gällande hastighetsbegränsning, så alla omkörare är speeders 🙂

Hur har du upplevt den svenska semestertrafiken i år?

Se resultaten

Loading ... Loading ...
Dela: Facebooktwitterpinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Men vad är det för fel på vissa människor??

Nästa

Brukar du varna andra för poliskontroller? Se upp!

12 kommentarer

 1. Rolf Strömgren

  Very very welcome back, Mr Blogger
  …sjunger en karl av den äldre stammen. 🙂

  Jag började nästan bli orolig ett tag där, du har ju inte bloggat på en hel månad. Men nu är det snart dags igen för den fina årstiden i svensk trafik – underkylt regn, isbark på mittenmarkeringen, vägkanter utplogade ända ut i diket… Allt sånt där man drömmer sig tillbaks till när det är fyrti grader varmt i skuggan och det inte finns en enda iskall vattenburk på mils avstånd. 🙂Report

 2. Hej jag kör lastbil å har kört i väst sverige hela sommaren å utan att överdriva så ser jag eller råkar ut för dumheter som både personbilar å tunga fordon där det kunde ha slutat i dödsolyckor ca 5-10 gånger per dag speciellt på E 20Report

 3. Man förbluffas ofta av hur många det är som lägger sina liv i andras händer. Man kör på ett sådant sätt att man behöver få hjälp av andra trafikanter för att inte förolyckas. Det är väl när två såna pundhuvuden möts som det smäller….Report

 4. Inte blir det bättre när NYADELN är ute och vinglar på vägarna.
  Fy fanReport

 5. Nä håller med dig Stefan , skitdålig å köra är domReport

 6. Blir roligt å se hur det blir när det blir vinterföre med domReport

 7. Micke L

  I mina trakter tycker jag det varit värre än tidigare år. Allt fler som inte kan hålla avståndet, allt fler idiotomkörningar. Fast i år var första gången nån ville att jag skulle flytta på mig, under en omkörning!
  Jag körde på E22:an, en 100 sträcka. Framför mig låg en långtradare som jag började köra om då den låg i 80 km/h. Mitt under omkörningar ser jag en bil bakom som kommer i en jkla fart, och börjar blinka med helljuset. Jag börjar undra om det är nåt han varnar för eller vad han håller på med. När han så väl kommer i kapp mig så lägger han sig en halvsekund bakom mig… Såg inte ens hans lyktor. Han ville bara att jag skulle flytta mig (vilket jag inte kunde, höll ju på att köra om) så att han kunde fortsätta i sin galna fart. Det resulterade i att jag saktade ner istället, ville ju överleva en ev smäll om jag nu skulle behöva bromsa av nån anledning. Han blev som tokig och började tuta och peka finger. (vad i h-vete är det för fel på folk?!) Ju närmare mig han körde, desto långsammare körde jag. Men han lyckades aldrig förstå den ekvationen….

  Märkligt nog skulle han inte så långt heller… När han fick tillfälle så kastade han sig om och gav fingret såklart. Men så svängde han in efter en kilometer, till en godisaffär längs med vägen…

  Behöver jag ens nämna vad det var för bil? BMW såklart…Report

 8. …..senast idag låg jag bakom en som tvärbromsade ner till femti vid en fartkamera där åtti är högsta hastighet som gäller…. Tur att man håller ”tresekunders regeln” (inte tur kanske, omdömet är väl med mig rättare sagt)Report

 9. Med den höga hastigheten som varit på vägarna i sommar måste betyget bli dåligt till bilisternaReport

 10. Tråkigt med så mkt reklam blev förbannad för jag inte kunde läsa klart. Texten hoppade upp och ner upp och ner upp och ner GrrrrrrrrrrReport

  • Beklagar det John. Ibland blir det så om uppkopplingen eller servern är lite seg så det tar tid att ladda allt innehåll, jag jobbar på att förbättra detta.Report

 11. Stäng av mobiltelefonen när ni kör så går det nog bättre ☎️☎️Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén