Ny dödsolycka orsakad av hala vinterdäck?

Många säger ju att dubbfria däck är lika bra som dubbade. Stämmer det? ”Nej, nej, nej. Det är fel. Lögn, desinformation, bluff, falsk utsaga, kalla det vad som helst. Men det stämmer inte.” säger motorjournalisten Robert Collin. Och jag håller med honom.

Robert Collin skriver återigen om dubbade v.s. dubbfria vinterdäck efter en dödsolycka som inträffade häromdagen i Stockholm. Han påpekar noga att han inte vet om just denna olycka orsakades av mindre bra däck eller något annat, men att det har inträffat många olyckor som beror på att bilarna har för hala däck.

”Odubbade vinterdäck är lika bra” säger myndigheter, politiker och miljödebattörer, för att inte tala om hipsters på Södermalm.
Nej, nej, nej. Det är fel. Lögn, desinformation, bluff, falsk utsaga, kalla det vad som helst. Men det stämmer inte. Med bra dubbdäck kan man oftast bemästra halkan.

Det är två ”sanningar” som ivrigt sprids från olika håll som jag personligen protesterar mot.

Den ena är att dubbdäcken är den stora miljöboven som ger oss alla cancer och om vi bara förbjuder dessa så blir allt frid och fröjd med miljön och hälsan. Det är såklart svårt att veta den exakta sanningen när olika information kommer från olika håll, men som jag skrivit om innan så mörkar myndigheterna sanningen om testresultat. Varför då kan man undra? Politiska skäl?

Den andra är att dubbfria vinterdäck är lika bra som dubbade. Fel, fel, fel. Det är stor skillnad när det är riktigt halt. I djup snö är det kanske inte så stor skillnad, men när det är rejält halt – och det är ju då de flesta olyckor inträffar – då är det stor skillnad. Till och med rejält slitna dubbdäck är bättre än nya dubbfria som jag skrivit om tidigare.

Väljer man nu att tro att dubbdäck är miljöbovar och vill bidra till en bättre miljö och bättre hälsa för sina medmänniskor genom att köra dubbfritt är det såklart berömvärt.

Även om jag personligen är tveksam till vilken nytta det gör och jag misstänker att man riskerar sin egen och sin familjs och sina medtrafikanters säkerhet genom att göra så. Men det är jag det.

black-ice

Isigt

MEN – man ska INTE tro att dubbfria däck är lika säkra som dubbade vid ishalka för det är helt fel vilket bevisats i många tester som de olika motortidningarna utfört.

Kör man dubbfritt måste man vara medveten om att när det är riktigt halt, vilket det inte sällan är på vintern, då har man betydligt sämre grepp jämfört med om man kör dubbat. Här anser jag det vara oansvarigt av vissa myndigheter när de propagerar för att det inte är så!

Så kör du dubbfritt och det är risk för halka, ta det lugnt. Som Robert Collin skriver i sitt inlägg: ”Det finns ingen hal fläck. Bara hala däck.”

Läs Robert inlägg här

Vad för sorts däck använder du på vintern?

Se resultaten

Loading ... Loading ...
Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Är nu takboxar livsfarliga?

Nästa

Lastbilar vs gammal bro

13 kommentarer

 1. Dubb inger en falsk trygghetReport

 2. Det gör också ”friktionsdäck är precis lika bra som dubbdäck”Report

 3. Farsan o jag glad åt samma håll i en kurva, när vi kom efter varann.
  Han med Anti allt o ABS, samt dubb.

  Jag utan de vise versa o odubbat 🙂Report

 4. Använd insidan så blir det bättre. Sänk farten.. Så går det bättre. Ett dubbdäck betyder inte att man kan köra dom om det var sommarväg. När ska folk fatta det!!!?Report

 5. Tänk på köpa däck från NordenReport

 6. Det går att åka fort…… Med huvudet lär er halkan på såna ställen som inte störReport

 7. Säger väl sunt förnuft att dubb är bättre…Report

 8. Körde en halv vinter med odubbade här i Småland, mest småvägar 15 mil om dagen. Helt värdelöst, fick byta till dubbade.Report

 9. Gubben min fick mig att köpa odubbade däck för några år sedan… De funkade på barmark och plusgrader. Det blev bara en vinter, sedan dess kör jag med dubbat.Report

 10. Dubb för min del också.
  Även om dubbfritt må vara lika bra på barmark och snö… Den gången det är is, ja, då är det uteslutande bättre med dubb. Man har ju dubb i förebyggande syfte.Report

 11. Om fler kör odubbat poleras isen. Att folk kan köra odubbat överhuvudtaget är för att de flesta kör med dubb och ruggar upp isen …Report

 12. Carl G

  Dubb. AlltidReport

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan

Bästa läsare!

Som ni säkert märkt har det inte varit speciellt mycket nya inlägg senaste tiden vilket jag beklagar. Tiden har dock inte räckt till för att hinna producera bra artiklar och det ser inte ut som om den kommer att göra det inom den närmaste tiden heller, så därför är bloggen tillfälligtvis pausad. Det finns dock fortfarande många bra artiklar att läsa för er som inte varit med från början, så kika gärna runt och det går såklart fortfarande bra att kommentera och debattera i de olika inläggen 🙂

Med hopp om snart återupptagande!