När kommer plogbilen?

Vintern kom ju till slut med en hel del snö. Snö som ju också lägger sig på vägarna. Brukar du också svära över att plogbilen dröjer? Hur prioriteras egentligen vilka vägar som ska plogas först och vilka som får vänta?

Nu är ju Sverige ett avlångt land och snöiga och hala vägar är normalt ett större problem i de norra delarna av landet än i de södra. Men ibland händer det ju att även exempelvis Skåne får sin beskärda del av snöoväder som gör det svårt att ta sig fram på vägarna. Där brukar snön dessutom komma i kombination med blåst som gör att vägarna blåser igen väldigt snabbt i det flacka landskapet.

Att sedan de flesta i de södra delarna av landet förmodligen kör på dubbfria vinterdäck efter de senaste årens propaganda från olika håll om att dessa minsann är lika bra som dubbdäck i kombination med ovana att köra i snö och vid halt väglag gör nog att när det väl kommer snö där så blir problemen större.

Då är det nog många som svär när inte just deras väg plogas omgående. Men hur bestäms egentligen prioriteringen för hur plogningen ska utföras? Vilka vägar prioriteras och vilka får vackert vänta?

Trafikverket har delat in alla statliga vägar i fem olika klasser och det är väl kanske inte så förvånande att de prioriterar de vägar där det är mest trafik. På de större vägarna som används av många trafikanter och där som även går mycket lastbils- och busstrafik påbörjas insatser vid snöfall snabbare, det vill säga gränsen för när plogningen ska starta är vid bara några få centimeter snö medan det på de mindre vägarna tillåts komma mer innan man måste börja.

tire-tracks-650

På de större vägarna har plogbilarna sedan 2-4 timmar på sig att ploga klart när snöfallet slutat medan det på de mindre vägarna kan det ta upp till 5-6 timmar. Sen ansvarar de ju även för en hel del gång- och cykelvägar där det också ska vara färdigplogat 2-4 timmar efter avslutat snöande. När det är extrema väderförhållanden håller såklart inte dessa gränser.

Men ibland undrar man om vi inte blivit lite bortskämda? Vi bor i ett land som faktiskt har vinter en del av året och med vinter kommer snö och halka. Ju längre norrut man bor, ju mer medveten är man om detta och ju mer förberedd är man troligtvis.

Personligen bor jag vid en mindre landsväg i Hälsingland och även om det plogas hyfsat snabbt kan jag kanske inte alltid räkna med att det är helt snöfritt när jag måste köra någonstans. Därför har jag en bil med fyrhjulsdrift samt bra dubbdäck så jag vet att jag kan ta mig fram även om det skulle vara rejält isigt och/eller ligga en hel del snö på vägen.

Även om jag betalar en del skatt och kan förvänta mig att vägarna hålls någorlunda i skick åt mig, så accepterar jag att det ibland kanske inte funkar just när jag ska ut och åka. Så då är det upp till mig att lösa situationen eller helt enkelt stanna hemma. Jag tror att alltför många drar ut på vägarna dåligt förberedda, med exempelvis mindre bra däck, och förväntar sig att de ska kunna köra på som vanligt. När det inte går, ja då skyller man på väghållarna…

När plogas vägen i ditt län?

Här har ni lite plogbilskartor från Trafikverkets hemsida:

Blekinge län (pdf-fil, 510 kB, öppnas i nytt fönster)
Dalarnas län (pdf-fil, 1,1 MB, öppnas i nytt fönster)
Gotlands län (pdf-fil, 284 kB, öppnas i nytt fönster)

Gävleborgs län (pdf-fil, 676 kB, öppnas i nytt fönster)
Hallands län (pdf-fil, 778 kB, öppnas i nytt fönster)
Jämtlands län (pdf-fil, 1,1 MB, öppnas i nytt fönster)

Jönköpings län (pdf-fil, 1,5 MB, öppnas i nytt fönster)
Kalmar län (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)
Kronobergs län (pdf-fil, 3 MB, öppnas i nytt fönster)

Norrbottens län 2014 (pdf-fil, 2 MB, öppnas i nytt fönster)
Skåne län (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)
Stockholms län (pdf-fil, 1,1 MB, öppnas i nytt fönster)

Södermanlands län (pdf-fil, 761 kB, öppnas i nytt fönster)
Uppsala län (pdf-fil, 813 kB, öppnas i nytt fönster)
Värmlands län (pdf-fil, 980 kB, öppnas i nytt fönster)

Västerbottens län (pdf-fil, 1,1 MB, öppnas i nytt fönster)
Västernorrlands län (pdf-fil, 593 kB, öppnas i nytt fönster)
Västmanlands län (pdf-fil, 924, öppnas i nytt fönster)

Västra Götalands län (pdf-fil, 1,8 MB, öppnas i nytt fönster)
Örebro län (pdf-fil, 858 kB, öppnas i nytt fönster)
Östergötlands län (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)

Hur bestäms vilken klass en väg hör till?

Vill ni veta lite mer i detalj om hur Trafikverket bestämmer vilka vägar som ska höra till vilka kategorier, kan ni kolla på filmen nedan som är framtagen av tre studenter som under vintern 2015 praktiserade på Trafikverket.

I den här filmen förklaras de samhällsekonomiska värderingarna och begreppen.

Och förresten – när du nu kommer ifatt en plogbil som håller på att göra vägen farbar för dig, hur beter du dig? Gör du som förarna i den här filmen?

Det är plogbilsföraren Jonathan Saarinen som beslöt sig för att filma hur vissa förare beter sig, med hjälp av kompisen i passagerarsätet. Filmen visar hur två bilar passerar på den smala remsan mellan plogen och vägkanten. Marginalerna är näst intill obefintliga. Kommentarer överflödiga.

 

Uppdatering 2016-01-19:

Efter att jag publicerat denna artikel, såg jag detta Facebook inlägg från Gustav Schill, en lastbilschaufför som beklagade sig lite lätt över alla gnällspikar 🙂

Nu få de ta å räcka lite va??

Publicerat av Gustav Schill den 13 januari 2016

 

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

260 dödade i trafiken 2015

Nästa

Full fart bakåt

7 kommentarer

  1. Nej men olika kommuner sparar på material och sätter inte ner plogen så det blir så spårigt att det blir en trafikfaraReport

  2. Näää svär bara när dom saltar istället för o just plogar!!!!!!Report

  3. Sällsynt med plogar som sprutar gistor numera! Det verkar bara handla om att göra momenten och räkna hem vinsten!Report

  4. Dennis Isberg missat att plog är satt dit Report

  5. Om alla hade gett fan i att köra dubbfritt så hade ni tagit er fram även vid en bra kladd snö, titta bara på göteborg här om dagen….lite snö o statsborna vet knappt om de ska överleva….Report

    • Dubb hjälper inte så mycke i modd o snö men däremot friska däck med bra mönster o sen är de väl att många tror dubbfria är året runt däck o så sliter dom bort sajpningenReport

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan