Mobil-zombierna tar över!

Man ser dem på varenda gata och vartenda torg. På varenda tunnelbana och varenda buss. På varenda tåg och i vartenda varuhus. De som med blicken djupt stirrande ner i mobiltelefonernas svagt lysande sken likt de levande döda släpar sig fram i tillvaron utan minsta kontakt med verkligheten.

Inte sällan med pluggar i öronen är de inte bara blinda för de levandes värld utan också döva. Med det som är kvar av deras hjärnor djupt koncentrerande sig på hur många likes de fått på senaste Facebookinlägget eller hur många som kommenterat deras senaste bloggpost. Eller djupt fokuserade på senaste avsnittet av serien på Netflix som de bara måste se i samma sekund den släpps.

My PreciousssDe lever i sin egen parallellvärld, långt ifrån verklighetens sol och vind, fågelsång och hundskall, men framför allt långt ifrån den trafikmiljö som de oftast med vinglande steg tar sig fram i.

Vi har ju tidigare diskuterat rattsurfande som en mindre bra företeelse, men de vandrande mobil-zombierna är minst lika farliga i trafiken, om inte farligare, inte minst för sig själva. Jag har som bilist sett alltför många exempel på dessa zombier som utan minsta koll bara går rätt ut i gatan. Måhända på ett övergångsställe, men som vi alla vet finns det inga rättigheter i trafiken och det gäller även fotgängare.

Även om man som bilist har skyldighet att stanna för fotgängare på markerat övergångsställe betyder det alls icke att fotgängarna har rätten att bara gå ut framför kommande fordon. Trafikförordningen säger:

Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället.

Men den säger även:

Gående som skall gå ut på ett övergångsställe skall ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället.

Det innebär att en fotgängare, trots att trafiken på vägen kan ha väjningsplikt, inte får ge sig ut på övergångsstället så att det orsakas en olycka. Enligt trafikbrottslagen kan en gående liksom en fordonsförare dömas för vårdslöshet i trafik. En fotgängare som haft del i uppkomsten av en trafikolycka och avviker från olycksplatsen kan t ex dömas för smitning.

Sen alldeles oavsett alla regler och bestämmelser så är det ju så att de som sitter i fordon och kör är människor. (Än så länge i alla fall…) Och människor gör ibland misstag. Dessa människor kan ju också vara trötta, påverkade, allmänt galna eller möjligen rattsurfare och tack vare det fullständigt missa en fotgängare på väg ut i körbanan.

När jag är fotgängare är i alla fall jag inte beredd att riskera mitt liv på att fordonsförare alltid gör som de skall! Lika lite som jag kan lita på det när jag sitter bakom ratten.

Evolution?

I dessa situationer har vi då alltså mobil-zombierna – denna nya ras i mänsklighetens evolution – som tack vare att de lever i sin egna lilla värld och därmed är dåligt uppmärksamma på omgivningarna är en påtaglig fara i trafiken.

När jag tog körkort fick jag lära mig att alltid se ett barn intill vägen som ett levande varningsmärke som när som helst kunde göra det oväntade och exempelvis springa ut i körbanan. Detsamma har jag nu gått börja tillämpa på även vuxna, och eftersom de allra flesta är just mobil-zombier så betyder det att man får se alla människor som vandrande riskmoment.

Foto: Jacob Sempler

Dessa skyltar finns faktiskt idag ett antal i Stockholm! (Foto: Jacob Sempler) Se artikel i Aftonbladet

Är du en mobil-zombie?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Här följer nu en liten film. Jag vill dock varna redan från början för att den är tuff. Det är inga skådespelare här, det är verkliga människor som drabbas. Men den är samtidigt viktig. Det gäller att förstå faran med att vara frånvarande som helt oskyddad i trafiken.

Nu är det kanske inte alla händelser i den här filmen som kan skyllas på mobilsurfande, men det handlar ändå om att vara medveten om sin omgivning och att komma ihåg att i kampen mellan en flera ton tung bil och en betydligt lättare människa slutar det alltid illa för människan.

Och vi som förare av fordon måste bli betydligt mer medvetna om detta problem och vara beredda på att fotgängare beter sig som just zombier!

Relaterade artiklar:
Man kollade ner i mobilen när han gick – ramlade och dog

Tittade på sin mobil – föll i vattnet och drunknade

Illustration toppbild: Steve Cutts

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Hey Ho, og tomtegløgg i krana – GOD JUL

Nästa

Blända inte mötande fordon

4 kommentarer

  1. Jörgen

    Har något förändrats egentligen? I urtiden blev en ouppmärksam jägare dödad av en sabeltandad tiger. Om man inte är klok och tittar upp kan det gå åt pipan. Men visst tittar jag lite extra på gångtrafikanter som glor ner i mobilen och försöker att tänka på att dom är extra olycksbenägna, och kör lite mer avvaktande då.Report

  2. Gata och torg, det kanske kan gå för sig men. Ut över trafikerad gata. … Nej nej och åter nej. För övrigt varför ska vi hela tiden leva bortom här och nu? Träna någon dag att vara närvarande en ny upplevelse kanske.Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan