Foto: Trafikverket - Bo Maltanski

En trafik-julsaga med lyckligt slut eller inte? DU bestämmer!

Här kommer en liten julsaga där du själv kan vara med och påverka hur den slutar! Fattar du rätt beslut?

Håkan svor. Måste folk köra som sega sniglar bara för att det kommit några centimeter snö. Om de nu är så rädda för halkan varför måste då ge sig ut över huvud taget? Kan de inte skaffa ordentliga bilar, själv körde han ju en fyrhjulsdriven Audi A6 med nya vinterdäck. Förvisso dubbfria eftersom han bodde i Stockholms innerstad, men de skulle ju vara lika bra som dubbade sade alla experter.

Dessutom hade han ju en ny bil med alla möjliga säkerhetsfinesser som fanns, ABS, Anti-spinn, anti-sladd, anti-hit och anti-dit, så bilen gick ju som ett strykjärn oavsett väglag. Så kostade den ju också nästan en halv miljon, men det fick det väl vara värt.

– ”Håkan, ligg inte så nära bilen framför” gnällde hans fru. Han suckade. Kunde hon inte bara hålla tyst när han körde. Han hade kört bil i 20 år utan problem, han körde alltid fort men bra. Han var en skicklig förare. Kunde hon inte lära sig det och bara koppla av när han körde?

– Jag ligger inte för nära” muttrade han tillbaka. ”Men varför måste han snigla sig fram på det viset?” Hon svarade inte för nu var hon fullt upptagen med att försöka få ungarna i baksätet att hålla sams och enas om en film att se på paddan. Vilket inte var det lättaste, så det var ett hemskt hallå och skrikande. Håkan kände hur huvudvärken kom krypande och han grimaserade och masserade ena tinningen.

Självklart hade de inte kommit iväg tidigare som de hade planerat. Han hade fått jobba över för att få klart den där offerten som bara måste bli klar innan jul. Han begrep inte varför chefen insisterade på det, ingen skulle ju läsa den förrän efter helgerna ändå. Men chefen var chefen och han hade ju nyss blivit befordrad och fått löneförhöjning, så då var det inte läge att bråka.

Så givetvis hade de fastnat i värsta dan-före-julaftonstrafiken ut från stan. Det hade tagit två timmar från Söder till Arlanda där det äntligen började rulla på lite snabbare. Efter det hade han kunnat trycka på som vanligt och mellan Arlanda och Gävle hade han kunnat hålla sina modiga 150-160. Visserligen hade bilen svajat lite i moddsträngarna som fanns mellan filerna i det lätta snöfallet, men det klarade den bra. Även om bilen säkert var rejält överlastad med julklappar, kläder och skidutrustningen i takboxen så gick den bra. Det var ju en Audi A6.

Nu hade de nyss passerat Tönnebro och kommit in på 83:an. Motorvägen var slut och nu var det vanlig landsväg med 90, men man kunde utan större problem för det mesta köra i 120. Snön hade tilltagit lite, men det var fortfarande inget problem för bilen. Fyrhjulsdrift och bra däck var ju allt man behövde för att kunna gasa på som vanligt.

Nu hade han då hamnat bakom en slö bilist. Sikten var lite sämre och bilen framför segade på i 80. Han låg och väntade på att få fritt så han kunde blåsa om, men det var en strid ström av mötande bilar. Vad fasen skulle alla på det hållet att göra, borde folk inte vara på väg norrut istället?

Han såg en skylt som informerade om att det fanns en vägkrog en kilometer längre fram. Det var kanske dags att stanna för en kaffepaus, han kände sig lite trött i ögonen, men de var ju rejält sena jämfört med vad de hade planerat så han kände att han ville pressa på. Brorsan med familj väntade ju i fjällstugan och hade redan kommit fram. Själva hade de ju flera timmar kvar. Han längtade efter att få slå sig ner och koppla av med en kall öl och en whisky.

Han kände frustrationen öka i takt med den dunkande huvudvärken och tyckte sig se en glipa bland de mötande bilarna. I samma sekund plingade mobilen till och han hann se chefens namn och en massa utropstecken blinka förbi på displayen innan den slocknade igen. Men vad fasen nu då? Allt var ju klart med offerten!

snow_car

Nu kära läsare är det du som bestämmer hur den här historien skall sluta och du får tre val här nedan. Hur hade du gjort om du varit Håkan? Gör ditt val!

 

Håkan kör om bilen framför

Håkan orkar inte bry sig om mobilen just nu, för nu kom den efterlängtade luckan. Dessutom var det en lång kö med bilar bakom honom nu och han vill absolut inte att någon annan ska hinna köra om före honom så han måste köra om fler efteråt. Nu vill han få upp tempot igen.

Han svänger ut bilen, det svajar till lite i snösträngen, frun ropade till och ungarna tystnade, men det rätade upp sig snabbt och han tryckte på gasen för att komma om snabbt. Fasen – nu kom det en mötande lastbil också! Den kom runt en kurva som han inte hade sett, han fick nu trycka gasen i botten för att hinna om. Audin morrade till och sköt fart, skönt att ha en vass bil tänkte han förnöjt, fast det skulle bli lite tajt.

Han hörde hur frun drog efter andan men han litade på sin bedömningsförmåga, den hade inte svikit honom innan och det gjorde den inte nu heller. Han kom förbi, fick göra en häftig sväng tillbaka in i eget körfält, men det gick! Den mötande lastbilen hade blinkat ilsket med helljuset och låg nu på tutan i protest. Jaja, gnällspik tänkte Håkan, jag hann ju!

I samma sekund kände han hur bilen slängde till rejält med bakvagnen när han passerade snösträngen igen, fasen det kom ju en sladd! Han parerade men nu fick han en retursladd och sekunden efter for bilen rätt ut mot diket till höger. Det sista han hörde innan allt först blev upp och ner och sedan svart var fruns och barnens skrik.

En allvarlig trafikolycka inträffade ikväll på riksväg 83 strax söder om Bollnäs.  En bil fick sladd i samband med omkörning och voltade ut i terrängen. Föraren, en man i 40-års åldern omkom senare på sjukhuset i Gävle och ytterligare en vuxen och ett barn skadades allvarligt, medan ett barn skadades lindrigt. Det uppgavs ha varit snöigt och halt på vägsträckan.

ambulans-natt

Hm – inte bästa valet kanske? Håkan fick ingen andra chans, men det får du idag. Gör ett nytt val!

[collapse]

 

Håkan försöker läsa sms:et från chefen

Håkan sneglade omväxlande på mobilen och vägen när han tryckte igång den för att kunna läsa sms:et. Det var ju inget större problem, den satt ju på en hållare nästan i ögonhöjd med vindrutan. Fasen också att det ska vara så liten text bara! Han lyckades slå av skärmlåset med sitt mönster på tredje försöket, är ju inte så lätt att träffa lätt när bilen gungar lite och man samtidigt måste kolla på vägen framför.

Sen skulle han bara hitta sms:et, lilla kuvertet låg längst ner och han siktade med pekfingret. Han träffade internet-ikonen istället och nu startade webbläsaren istället. Helsike! Han tryckte irriterat upprepade gånger på bakåt-knappen, men nej då – först måste den jädrans webbläsaren öppna helt och hållet, sen kunde han stänga den.

– ”Håkan, sluta pilla på telefonen när du kör!!” fräste frun irriterat. Han ignorerade henne och siktade in sig noga på sms-ikonen igen. Nu träffade han rätt och programmet började ladda.

I samma sekund hörde han ett gällt tutande och han tittade hastigt upp. Han blev totalt bländad av en massa strålkastare som kom rakt emot honom. Det började flimra för ögonen och han vred ratten allt han kunde åt höger. Han hörde frun skrika hans namn gällt, sen small det.

En lastbil och en personbil frontalkolliderade ikväll på riksväg 83 strax söder om Bollnäs. I personbilen färdades en familj från Stockholmstrakten norrut och samtliga omkom. Lastbilschauffören skadades också och vårdas på Gävle sjukhus med svåra frakturer. Anledningen till olyckan är än så länge okänd, men det uppgavs varit halt på platsen. Vägen var avstängd i en dryg timme under tiden det komplicerade räddningsarbetet pågick.

crashed-car

Inget bra val heller… Vill du göra ett nytt försök att välja om. Eftersom du, till skillnad från Håkan kan göra det?

[collapse]

 

Håkan svänger in på vägkrogen

Håkan tog ett djupt andetag. Det var då själva fasen att man inte kan få vara ifred efter arbetstid. Han bestämde sig där och då att nu fick det vara nog med chefens krav. Han var ledig och han skulle strunta i telefonen. Han tänkte stänga av den så fort han fick tillfälle, sen fick han väl skylla på att batteriet tagit slut och han glömt laddaren eller något annan dumt. Nu var det jul och tid för familjen.

– ”Snälla Håkan” sade frun, ”ta det lite lugnt. Vi har faktiskt ingen tid att passa.” Han upptäckte att han låg ungefär 10 meter bakom bilen framför och att sikten blivit sämre, snön tilltog.

– ”Jaja, vi tar väl en paus då” muttrade han och saktade av. Han såg infarten till vägkrogen lite längre fram och slog på blinkern. Det skulle faktiskt bli gott med en kopp kaffe och skönt att få sträcka på benen. Han erkände motvilligt att frun hade rätt, de hade ingen tid att passa, det var ju mest han som varit inne i stressen och velat komma fram så fort som möjligt.

Han bestämde sig för att ringa till Brorsan och meddela att de nog inte skulle vara framme på ett bra tag men att han skulle hålla ölen på kylning till honom. Efter det skulle han stänga av telefonen. Behövde han ringa igen kunde han alltid använda fruns eller ungarnas. Chefen hade inte deras nummer…

Årets jultrafik gick bra över förväntan. För första gången på 37 år omkom inte en enda person i trafiken under julhelgen. Ett antal mindre sammanstötningar har rapporterats, men ingen har blivit allvarligt skadad. Polisens talesman säger att det verkar som om folk verkligen tog det lugnt i år och prioriterade att komma fram oskadda istället för snabbt. Mycket glädjande fortsätter han och hoppas nu att den fina trenden håller i sig även över nyåret.

jultomten-barn

Det valet var ju kanske inte så tokigt, eller hur? Gjorde du det här valet först av alla så är du en förnuftig bilförare. Med fler som dig på vägarna, skulle det bli mycket mindre tragiska händelser i juletid! Färre familjer som splittras och färre begravningar i januari.

God Jul!

[collapse]

 

Vilket val är bra?

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Nu höjs trängselskatten i Stockholm

Nästa

Hey Ho, og tomtegløgg i krana – GOD JUL

4 kommentarer

  1. Hade jag varit Håkan, så hade jag försökt läsa SMSet. Men, hade det varit jag så hade jag istället tagit vägkrogen.Report

  2. Som en van bilförare siter jag i sms och struliga medtrafikanter. Tar en paus och fortsätter lugnt efter lite vila. Hur gör du stresspelle?Report

  3. Jag har aldrig ljudet på när jag kör..vare sig privat lr i jobbet som bussförare! !kollar när jag har paus. God jul på er alla! !Report

  4. Det verkar som om de flesta valde rätt alternativ även i verkligheten. Bra jobbat, trafikanter 🙂
    Fortsätt i samma stil resten av julen!
    http://www.svd.se/lugnt-och-fint-i-jultrafiken
    Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan