Jobbig men nödvändig video

Vi läser dagligen i tidningen om olyckor och om folk som dödas eller skadas. Men för det mesta blir det bara ord på ett papper eller på en dator/mobilskärm. Det är svårt att sätta sig in vad det verkligen innebär för de drabbade. Den här filmen är jobbig att se men ändå bra, för man får sig definitivt en tankeställare.

Det spelar ingen roll hur mycket statistik som redovisas. 260 döda i trafiken i Sverige 2015 är bara en siffra. Det är svårt att föreställa sig vad som ligger bakom dessa siffror.

Det spelar inte heller någon roll hur mycket artiklar vi läser om trafiksäkerhet eller hur mycket pekpinnar vi får om än det ena och än det andra. Alltför många av oss tror inte att det drabbar just oss. Just vi är ju duktiga, skickliga och rutinerade förare.

Jag tror att för att man verkligen ska förstå vad det handlar om, allt det innebär att vara med om en allvarlig olycka, så måste man nog verkligen ha varit det. Självklart inget som jag önskar någon, men det är alltför många som är det varje dag. Förutom 260 döda 2015 så blev nästan 5000 personer allvarligt skadade, det vill säga så allvarligt att de fick någon form av handikapp som följd.

Det betyder att ungefär varannan timme – dygnet runt – så dödas eller skadas någon allvarligt i Sverige. Skulle vi ta med hela världen, så är det sannolikt flera i sekunden. Jag har sett siffror som säger 750 dödade i trafiken i Kina. Varje dag!

Vi måste förstå att bilar är inga leksaker för oss med rally-ambitioner. Åtminstone inte på publika vägar. De är heller inga data-spel. Inte heller ett ställe att surfa Facebook på samtidigt som man kör. Bakom ratten är heller absolut inget bra ställe att vara stressad på.

Det handlar om att framföra ett flera ton tungt ekipage i inte sällan höga hastigheter och där konsekvenserna av misstag ofta blir katastrofala. Det gäller därför att vara fullt fokuserad på det man sysslar med, nämligen att köra.

Vi kommer inte att helt kunna undvika olyckor av den enkla anledning att vi är människor och människor begår ibland misstag. Men vi skulle kunna kraftigt minska antalet olyckor om bara alla tog det här med bilkörning lite mer på allvar och inte trodde att det går att bete sig hur som helst i trafiken.

Jag ska erkänna att jag själv inte förstod det här när jag var yngre. Jag gillade att köra rally på små grusvägar och förstod inte då att skulle det komma ett barn i vägen efter kurvan som jag just tog med bredsladd så hade jag inte haft en chans att stanna. Som tur är blev jag lite förnuftigare med åldern och det är förhoppningsvis preskriberat nu.

Den här filmen är jobbig att se och jag varnar på förhand för den. Tyvärr är den inte av bästa kvalitet (men det kanske är tur så man slipper se alla detaljer…) och jag har inte lyckats hitta någon bättre version, men jag tyckte ändå den var så pass bra och sevärd, man får verkligen en känsla för hur det skulle kunna kännas att drabbas. Kanske någon som ser den får sig en tankeställare och tar det bara en aningens lugnare i trafiken framöver.

Dela: Facebooktwitterpinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Mittfilskörning – uppföljning

Nästa

Varför kan inte bilarnas hastighetsmätare visa rätt?

4 kommentarer

  1. Carl G

    Vilken otroligt skitnödigt fismoralistisk video. Är den riktad till barn? Olyckor händer. I verkligheten. Det vet alla vuxna människor.Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén