Husbil inredning

Husbilar och husvagnar? Eller rullande lyxhotellrum!

Det verkar som om moderna husbilar och husvagnar inte skall användas på ett oömt sätt, för de blir bara lyxigare och vräkigare för vart år som går. Vad ska man köpa om man vill använda ett sådant fordon i skog och mark där det finns risk att man drar in smuts och lera?

I helgen besökte jag mässan Caravan Stockholm 2016 på Kistamässan för att kika lite på vad som erbjöds. Dels gick jag dit av intresse som nybliven husbilsägare efter att ha haft husvagn i 30 år – jag tänkte att det säkert finns mängder med smarta helt oumbärliga tillbehör som man måste ha – men även ur ett trafiksäkerhetsperspektiv för att se om det erbjöds något speciellt för oss som vistas mycket ute på vägarna med våra ekipage.

För att börja med det sistnämnda som väl egentligen var det jag ville skriva mest om på den här bloggen (det är ju en trafikblogg inte en fordonsblogg), så var det ganska tunnsått. En bra sak var några föreningar som höll lite utbildning och frågestund om allt som hade med husbil att göra, och det blev en hel del frågor om lastvikter, däcktryck och annat som klart påverkar säkerheten när man kör.

Sedan fanns Älgskadefondsföreningen på plats med en körsimulator där man fick testa och se hur snabbt det kan gå när vilt kommer ut på vägarna. Här kan ni se ett litet klipp på det.

Nu var det förvisso vildsvin och inte älg, men det är inte så roligt att braka in i ett sådant heller, de är ganska kompakta…

Annars kunde jag konstatera att det verkar som om såväl husbilar som husvagnar blir bara större och större och lyxigare och vräkigare för var år som går. Jag vet inte om det bara är jag, men om jag skall ha ett fordon som jag ska vara ute och fara med, kanske i skog och mark, på golfbanor, kanske rentav på vintersemester, då vill jag inte ha något superlyxigt där jag knappt skulle våga dricka ett glas vin eller där jag var livrädd för att dra in skräp från skogen eller golfbanan.

Jag tycker det mesta som visas här är alldeles för lyxigt för min smak, men eftersom det finns så mycket, så antar jag att det är det som många köpare vill ha. Eller möjligen att försäljarna visar upp sina allra mest påkostade versioner på en mässa medan man sen när man beställer kanske köper mindre lyxiga versioner, vad vet jag?

Bjuder i alla fall på lite bilder från mässan här nedan. Sen vad gäller tillbehör så kikade jag på såväl solpaneler, larm och elcyklar men kom bara därifrån med en teleskop-tvättborste. Alltid något 🙂

Camper

Det fanns ett och annat mindre ekipage, som den här campern som man sätter på en pick-up.

 

Camper invändigt

Som faktiskt var rymligare inuti än man kunde tro.

 

Husvagn

De husvagnar som fanns på plats var oftast rejält stora

 

Husbil garage

Annars var det mest husbilar

 

Husbil större

Inte sällan väldigt stora husbilar

 

Lyxig inredning

Med lyxig inredning

 

Sängkammare husbil

Och hotellrumsstandard i sovrummen

 

Välbesökt mässa

Det var ganska välbesökt trots att det var en fredag mitt på dagen. Kan det bero på att de flesta husbilsägare är pensionärer?

 

Vildsvin

Älgskadefondsföreningen (långt namn) var som sagt på plats och varnade för vilt.

 

Någon mer än jag som var på mässan? Vad tyckte ni i så fall? Något jag missade som ni tyckte var intressant?

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Har du en dash-cam? Sorry – det är sannolikt olagligt!

Nästa

Det finns en finurlig funktion på din bil som du kanske inte känner till!

2 kommentarer

 1. Rolf Strömgren

  Jag tror att dagens situation beror på att vi har avlägsnat oss från våra svenska rötter. När jag var liten så fanns det bilder på små äggformade amerikanska husvagnar, som man med lite god vilja kunde lirka sig in i som ett Kinderägg ungefär. Det var tider, det! Det var lika fantasieggande som det är för dagens rollspelande ungdom att ta på sig hoberhatten och leva sig in i ett krigsspel i Midgård.

  Dagens husbilar påminner närmast om förväxta blodbussar. Vad ska vi ta oss till med dem egentligen? Längta oss bort till ett djurförsök gjort av den där nissen på Karolinska? Det finns väl ingen vettig människa som längtar efter att lämna blodprov?

  Nej, tacka vet jag femtitalets Amerika. Det var bättre förr, ju förr dess bättre!Report

 2. Erik Pettersson

  Tycker inte husbilarna blir större och större. Har du missat alla plåtisar???
  Det fanns många av dem på mässan. Härligt med stort utbud på smått som stort.
  Vi använder ju bilarna så lika.Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén