Bästa läsare!

Som ni säkert märkt har det inte varit speciellt mycket nya inlägg senaste tiden vilket jag beklagar. Tiden har dock inte räckt till för att hinna producera bra artiklar och det ser inte ut som om den kommer att göra det inom den närmaste tiden heller, så därför är bloggen tillfälligtvis pausad. Det finns dock fortfarande många bra artiklar att läsa för er som inte varit med från början, så kika gärna runt och det går såklart fortfarande bra att kommentera och debattera i de olika inläggen 🙂

Med hopp om snart återupptagande!

Hur tungt släp får jag dra?

Det råder inte sällan förvirring om hur mycket man får dra med sin bil. Vad gäller med utökat B-körkort och varför står det olika siffror på Transportstyrelsens webbplats?

Glöm inte att följa Trafikbloggen så ser du när vi publicerar nya inlägg! 🙂
PRENUMERERA via mail

GILLA Trafikbloggen på Facebook

Glöm inte att följa Trafikbloggen så ser du när vi publicerar nya inlägg! 🙂
PRENUMERERA via mail
GILLA Trafikbloggen på Facebook

Jag är med i diverse forum för camping, husbilar och husvagnar och regelbundet kommer frågan upp om vad man får eller inte får dra med sina fordon. När man läser på Transportstyrelsens sida vad som gäller för ens fordon så blir förvirringen inte mindre om man inte vet exakt vad som gäller.

För min bil står det exempelvis följande:

– Max släpvagnsvikt: 1800 kg
– Släpets maximala totalvikt vid körkortsbehörighet B: 1220 kg
– Släpets maximala totalvikt vid utökad körkortsbehörighet B: 1970 kg

Betyder det att jag får dra mer än max släpvagnsvikt om jag har utökad B-behörighet?

Annons

Låt oss reda ut begreppen! Vi fokuserar här på Personbil och lätt lastbil (det vill säga vad man får köra med ett B på körkortet), det finns regler för tyngre fordon men dessa blandar vi inte in nu.

Liten bil med stort släp

Får jag dra denna kombination tro?

Till att börja med de olika vikterna som ofta nämns:

Tjänstevikt: Olastat fordon med standardutrustning. Vad som räknas som standardutrustning är olika beroende på fordonstyp, för bil ingår exempelvis en förare, bränsle, reservdäck mm. Men detta värde står alltid i registreringsbeviset.

Maxlast: Maximalt tillåten last enligt registreringsbeviset. Det vill säga hur mycket man får lasta fordonet med utöver standardutrustningen.

Totalvikt: Tjänstevikten plus maxlasten.

Tjänstevikt + maxlast = Totalvikt

Bruttovikt: Vikten vid ett visst tillfälle. Det vill säga vad en våg skulle visa om du skulle väga fordonet. Om det är helt olastat är det alltså detsamma som tjänstevikten, om det är lastat med vad som är maximalt tillåtet är det detsamma som totalvikten.

Sen är det två helt olika bestämmelser som talar om hur mycket vi får dra och dessa får vi inte blanda ihop:

1. Dragfordonets släpvagnsvikt

– det vill säga hur mycket dragfordonet får dra.

Detta värde står alltid i registreringsbeviset och det har inget som helst att göra med vad du som förare har för körkort. Värdet räknas fram när man monterar dragkroken eller mer troligen redan när bilen tillverkas.

Den vikt som gäller som max släpvagnsvikt är bruttovikten, det vill säga vad ekipaget bakom dragbilen väger för stunden! Den regeln bryr sig inte om om något är olastat eller max-lastat eller vad du har för körkort, den bryr sig bara om vikten på ekipaget bakom bilen.

2. Förarens körkortsbehörighet

– det vill säga hur tungt ekipage (totalvikten bil + släp) du som förare får köra baserat på ditt körkort.

Du får alltid dra ett släp med max totalvikt på 750 kg på ett B-körkort oavsett typ. Men du får även dra mer enligt vissa regler. Här finns det lite olika gränser beroende på om du har B-körkort, utökat B-körkort eller BE-körkort.

Dessa regler gäller då vad den sammanlagda totalvikten maximalt får vara på dragfordon + släp. Den bryr sig alltså inte om huruvida fordonen är lastade eller ej, det är vad de väger som max-lastade (totalvikten+totalvikten) som gäller!

B-körkort: 3500 kg.
Utökat B-körkort: 4250 kg.
BE-körkort: Ingen gräns för den sammanlagda totalvikten, men släpfordonens (ja – man får dra flera…) sammanlagda totalvikt får inte överstiger 3500 kg. För att förvirra lite så gäller detta inte körkort som är förvärvade före den 19 januari 2013, där gäller ingen totalvikts-begränsning utan då blir det enbart regel ett om vad fordonet får dra som styr.

När man då ser på Transportstyrelsens siffror som exempelvis ser ut så här:

– Max släpvagnsvikt: 1800 kg
– Släpets maximala totalvikt vid körkortsbehörighet B: 1220 kg
– Släpets maximala totalvikt vid utökad körkortsbehörighet B: 1970 kg

så är första raden (1800 kg) begränsningen av vad fordonet får dra och gäller då bruttovikt, medan de andra två raderna (1220 kg respektive 1970 kg) avser vad du som förare får dra och gäller då släpets totalvikt.

Detta kan såklart vara lite förvirrande, MEN det är ju faktiskt så att du i det här fallet med en utökad B-behörighet KAN dra ett släp med en totalvikt på 1970 kg (vad ditt körkort tillåter) SÅ LÄNGE du inte lastar det mer än att bruttovikten för släpet blir 1800 kg (vad ditt fordon tillåter).

Så – blev det klarare nu eller än mer förvirrande? 🙂

Nå – frukta inte – det finns en mycket bra tjänst som heter släpvagnskalkylatorn. Mata bara in registreringsnummer på dragfordon + släpfordon samt vad du har för körkortsbehörighet, så får du direkt svar på om du får köra eller inte och med vilka eventuella villkor!

Gå till Släpvagnskalkylatorn >>

Släpvagnskalkylatorn ger direkt och bra besked om du får dra din fordonskombination eller ej och vad för eventuella begränsningar som gäller.

Släpvagnskalkylatorn ger direkt och bra besked om du får dra din fordonskombination eller ej och vad för eventuella begränsningar som gäller.

Så för att summera – kom ihåg att det är två av varandra oberoende regler som tillsammans bestämmer hur mycket du får dra: Vad ditt fordon tillåter, och vad ditt körkort tillåter.

Källor:

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

En bilbärgare berättar

Nästa

Förbud mot all hålla mobilen i handen när du kör nu på gång

3 kommentarer

 1. Olof B

  Sedan kan du blanda in efterfordon (tex båtvagn) för att krångla till det hela ytterligare ett snäpp… 😉Report

 2. Göran

  Sen har vi ju krokens/draganordningens maximala belastning.
  De kan skilja på olika fabrikat till samma bil….
  Klart som korvspad 😉Report

 3. Fast med ett vanligt B-körkort får bruttovikten också vara 4250kg

  Om min bil har en totalvikt på 3500kg, så får jag dra ett släpfordon med totalvikt på högst 750kg.
  Bara för att krångla till det ytterligare..Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén