Hur snabbt skulle du passera det här ekipaget?

Det finns uppskattningsvis mellan 3-400 000 hästar i Sverige, varav en hel del är ridhästar. Många hästgårdar ligger så till att man måste passera vägar, längre eller kortare sträckor för att nå andra mer skyddade ridvägar i skog och mark och på många ställen är de allmänna vägarna enda alternativet för att komma ut en sväng med sin häst. Ofta sker det med livet på såväl häst som ryttare som insats.

Sannolikt är det ingen ryttare som frivilligt befinner sig på en trafikerad väg med sin häst eftersom det såklart är förknippat med stora risker.

Risker som skulle kunna vara betydligt mindre om bara fordonsförare kunde använda sitt sunda förnuft när de passerade ett hästekipage.

Hur fort skulle du exempelvis passera denna om den stod vid vägkanten när du kom åkandes?

moose-alone

Sannolikt inte mer än 10-20 km/h om du överhuvudtaget skulle passera innan den avlägsnat sig. Varför gör du då så? Sannolikt för att du vet att den när som helst kan springa tvärs över vägen framför dig. Det är ju ett djur!

Hur snabbt skulle du då passera det här ekipaget om det fanns på vägen som du kom åkandes på?

Anledning att sakta ned!

50? 60? 90? Snabbare? Det finns faktiskt en hel del förare som gör det.
I ärlighetens namn så saktar de flesta ner, dock inte så mycket som det skulle behövas – det vill säga – precis lika mycket som om det hade varit en älg som stått där!

En häst är visserligen ett tamdjur och ingen förnuftig ryttare skulle väl ge sig ut i trafiken med en helt otränad häst. MEN – en häst är ett djur, och ett djur kan göra oberäkneliga saker. Precis som ett barn. Precis som mobil-zombier! Den kan bli skrämd av oväntade saker och därmed ta ett skutt rätt ut i trafiken. Vad som händer då om du kommer forsande i 90 kan du ju föreställa dig.

Nu kan jag tänka mig en del stämmor höjs och säger ”Men vad sjutton ska hästar befinna sig på vägen för då? Rid i skogen, för fasen!” och liknande åsikter som man ofta ser när det här debatteras.

Tja, har du den åsikten får du såklart ha den, vi lever i ett land där man fritt får ha sina åsikter, men precis på samma sätt kan jag och flertalet hästägare då tillåtas ha åsikten att alla ni som tycker så kan parkera era bilar för gott och cykla i fortsättningen. Då kanske ni gör mindre skada.

Sannolikt inget ni skulle göra, och sannolikt kommer hästägare inte sluta rida på vägarna. Dels av den anledningen som jag skrev i inledningen och dels av den enkla anledningen att ett hästekipage är en trafikant på samma sätt som exempelvis en gående och har precis lika mycket rätt att befinna sig på vägen som du! Undantagen är motorvägar, motortrafikleder, gång- och cykelvägar samt när skyltning förbjuder det.

Om en häst drar en vagn eller släde räknas det ekipaget dessutom som ett fordon på samma sätt som du i din bil.

Sen gäller ju ansvaret självklart åt båda hållen. Som ryttare ansvarar man såklart för sitt ekipage och skall visa hänsyn till såväl bilister som andra och följa gällande trafikbestämmelser. Här är några utdrag från Transportstyrelsen gällande hästar i trafiken:

Om man leder hästen eller rider, gäller bestämmelserna om fordon i tillämpliga delar. Om man kör med häst och vagn (eller släde) är ekipaget ett fordon.

Här följer några bestämmelser som kan vara viktiga att tänka på för den som leder häst, rider eller kör häst och vagn:

 • Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.
 • Du ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Använd vägren, om det finns en sådan.
 • Du får inte färdas på gång- eller cykelbanor.
 • Du får inte färdas på motorväg eller motortrafikled.
 • Hastigheten får aldrig vara högre än att du behåller kontrollen över hästen och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, till exempel
  – där barn finns på eller vid vägen
  – vid möte på smala vägar
  – i skarpa kurvor och
  – vid backkrön.
 • Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om du kommer från terrängen in på en väg, har du väjningsplikt.
 • Du ska ge tecken när du ska svänga. Tecken ges enklast genom att man räcker ut handen, som när man cyklar.
 • Om du kör med vagn eller släde under mörker, ska du ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill. Lyktorna ska sitta på vänstra sidan av ekipaget.

Men jag tror de flesta ryttare tar det ganska försiktigt och att det är bilisterna som är alldeles för oförsiktiga. Och om det nu är så att du som bilförare inte bryr dig om hästens eller ryttarens liv, så kanske du är rädd om ditt eget. Betänk att en häst kan väga lika mycket som en älg, och vi har väl alla sett bilder på älgar som sammanstött med bilar. Precis samma sak kan såklart hända med en häst. Här är ett exempel: (Flera bilder, klicka på ”next” eller pil till höger)

Maine Moose Accident

Och om du nu mot förmodan inte skulle bry dig så mycket om din eller din familjs hälsa heller, så kanske du bryr dig om din plånbok.

En hästägare har i motsats till en hundägare inget strikt ansvar för de skador hästen orsakar. Ryttarens ansvar för vagnskadan får därmed bedömas med stöd av skadeståndslagen och förutsätter att ryttaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet orsakat olyckan. Du måste alltså då bevisa detta och i så fall väcka åtal i domstol.

Bilister har av hävd ett stort ansvar för sina handlingar i trafiken medan ”oaktsamhetströskeln” för en ryttare är högre. Denne anses, troligen, oaktsam först vid allvarligare avsteg från sina åligganden i trafiken.

Läs mer om detta på Agria’s hemsida.

Bryr du dig varken om hästens, ryttarens eller ditt eget liv eller din plånbok, så kanske du i alla fall inte vill bli till publikt löje. Du riskerar nämligen att hamna på Facebook för alla att se. Här är en tjej som fått nog när en bilist som hon bad sakta ner när hon var ute och red istället gasade på vilket resulterade att hennes häst skrämdes ner i diket. Hon blev lite förbannad och det med all rätt. Varning för mustigt språk 🙂

Hur svårt ska de va att fatta?! Mvh Förbannad ryttare

Posted by Therese Reimer Steffensen on den 28 december 2015

 

Slutligen en liten film som på ett effektivt sätt visar det vi just pratat om, hur snabbt det kan gå med ett hästekipage. Med tanke på reaktionen, så skulle jag tro att motorcyklisten i filmen tar det betydligt lugnare i framtiden när hon passerar ett hästekipage.

 

Saktar du ner när du passerar ett häst-ekipage?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Statoil blir Circle K

Nästa

Dags att höja hastighetsgränsen för husvagnar?

33 kommentarer

 1. Det är ingen häst, det ser ut som en älg!!Report

 2. Visst är det en älg, och älgen har används som riddjur. Vi har idag fler hästar än kor, och detta sedan vi ”avhästat”Report

 3. Jag skulle gå ut till vänster och och sänka till 20-30 km något .Report

 4. Gå ut till vänster och krypfart. Därigenom inte sagt att vett ska råda även hos ryttare, för några år sedan bakom en tvärkurva efter en rätt vägtrafikerad väg står det fem hästar med ryttare och fullkomligt spärrar hela vägen medan en av dem som därtill var polis vevade och fäktade med armarna, lägg därtill att det började skymma och ingen hade reflexerReport

 5. Jag skulle inte passera jag skulle stanna o fotograferaReport

 6. Nr1 djuret är en Älg och det är inte ofta man ser en Älg med ryttare på en trafikerad väg i sverige så jag kör nog på som vanligt.
  Om det hade varit en Häst och ryttare så hade jag absolut sänkt farten och kört försiktigt förbi.Report

 7. Skulle passera som igelkottarna när de parar sig, försiktigt…..försiktigtReport

 8. Jag skulle nog stannat och knäppt kort.Report

 9. Skulle bli jätte förvånad om inte chockad när någon har kastat sej på ryggen på en ÄLG!Report

 10. Drevar ner en kugg på crossen å varvstoppar som fan förbirom sårom inte fattar va som hänt =PReport

 11. Bra artikel, men jag önskar att det fanns reflex på åtminstone ryttaren på bild. Vårat ansvar som ryttare/kuskar att synas tidigt o bra i trafiken Report

 12. Måste nog sänka till 200… Tänker på säkerhet först 🙂Report

 13. Undrar om jag kommer att få se en sån kombination nån gång?!Report

 14. Häftigt en ÄLG MED RYTTARE.
  Report

 15. Själv rider jag islandshäst och det hjälper nog inte om jag saktar ned tölten. Storhästar blir livrädda hur jag än gör. Älgridning är dessutom förbjudet enligt svensk lag sedan början på 1600 talet. Detta hade sin grund i att kungliga polisväsendet red på hästar och vissa rövare red på älg. Älgen red snabbast i skogen vilket gjorde att den som ertappades med älgridning sattes i finkan.Report

  • Jenny

   Haha, ja visst är det märkligt hur de mindre hästarna Jan inge sån respekt hos de större! Vet precis vad du menar och jag sitter på 170+ are 🙂Report

 16. Sjukt.finns fler hästar.än mjölkkor.i Sverige.Report

  • Katarina

   Ja, för att vi köper mjölk som kommer från andra länder…! Tur att hästar finns så att landskapet inte helt växer igen och att bönder ändå kan bruka jorden 🙂Report

 17. Cyklister är något som hästar reagerar starkt på, speciellt i klunga o totalt utan annat ljud än swwwwwwwschhhh inkl neonfärger. En annan sak, ni förutsätter att alla hästar som är på vägen är vana vid trafik. Nääär tycker ”ni”, ”vi” ryttare ska vänja våra hästar vid trafik? Spelar ”era” barn SM i bandy innan de kan hålla i en klubba? Hur och var ska ”vi” träna trafik? Bara frågor jag tycker man kan diskutera?
  Kanske kan trafikverket eller någon annan, vad vet jag, ställa upp med miljöträningsbanor, mot betalning där hästfolk kan träna? Vi gör mkt hemma men skarpt läge går sällan att träna för alla.
  Polisen har bra miljöträning, kanske släppa in privat folk på träningar? Som sagt, spekulera mera tycker jag för lösning!

  Prata mer på körkortsutb om häst/ryttareo kanske tom öva på att passera häst. (Dotter tig precis körkort så vi vet att infon är 4 rader i boken typ)Report

  • Folke Bernadotte

   Mycket bra kommentar! Grönt kort för häst o ryttare som ska ut på allmän väg, samt ett försäkringstillägg som kan täcka eventuella skador som hästen kan orsaka.Report

 18. Det finns faktiskt stadsbor som inte vet vad en häst är och hur den uppför sej. Samt att det är jävligt oansvarigt av föräldrar att släppa ut sin 8 åriga dotter i trafiken på hästReport

 19. Nu är det ju en älg på bilden! Hur det gick till att rida på älg har vår Jämtlandsförfattare Aksel Lindström skrivit om i Frösötriologin – Den leende guden. Fast då behövde man inte bry sig om bilarna. Läs boken.Report

 20. Personligen saktar jag in eller helt stannar när det är häst på vägarna! Jag har erfarenhet av jobb på väg med skyltar, sergeanter,varningssignaler och full varselklädsel så jag vet att vissa trafikanter inte ser något annat än sin egna framfart! Dom flesta sköter sig utmärkt men vissa är riktiga rötägg. Därför skulle jag aldrig vågat mig ut i trafiken på en häst, för det spelar ingen som helst roll hur man upplyser,varnar och skärmar av. Rötäggen kommer att köra som biltjuvar!Report

 21. Hoppas de betalar vägskatt!Report

 22. Malin

  Önskar folk hade vett att sakta ner då de kör om när man dragträning hund också!??Report

 23. Anders

  Man blir frapperad av att så många kommentarer förbiser syftet med den här tråden. Typ ”får man rida på en älg” etc. Det här är faktiskt en seriös trafikfråga. Hästar kan vara väldigt oberäkneliga och bilister och andra trafikanter är SKYLDIGA att anpassa farten, när de passerar ett hästekipage.Report

 24. Ylva Nyblin

  ”Älgen” är en häst som stegrar sej då den blir rädd.
  Allt handlar om visa hänsyn till varandra.
  Tyvärr är det för lite av den varan i trafiken från somliga trafikanter.Report

 25. Carl G

  Max 30.Report

 26. Katarina

  Det handlar om människoliv!!!! De flesta som kommenterar är män som inte verkar ha läst hela artikeln eller inte förstått innebörden/syftet med den!!
  Hästar är som älgar – djur om reagerar och/eller är oberäkneliga och är oftast lika tunga! Skillnaden är ….människor sitter på hästens rygg eller bakom i en vagn. Är man mer rädd om älgarnas liv än om människornas…?? Män har väl också döttrar som rider hästar?Report

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan