Har du hunden lös i bilen?

Det finns cirka 800.000 hundar i Sverige. En stor del av dessa åker sannolikt bil regelbundet. Frågan är bara hur transporterar du din hund i din bil? Att det kanske inte är så lämpligt att ha en hund lös i bilen känner förhoppningsvis de flesta till, men hur många av er vet att det dessutom är olagligt och kan kosta en bra slant i böter?

Inga elefanter i baksätet, tack

Foto: NTF

På 80-talet gick det en kampanj som hette ”Inga elefanter i baksätet, tack”. Det var under den perioden då det var lag på att använda bilbälte i framsätet, men inte i baksätet. Uppenbarligen ansåg man då att man satt säkrare bak än fram vi en kollision!? Tanken var att få folk att förstå att en obältad person bak motsvarade en vikt på en elefant vid en kollision.

Lag om bilbälte i framsätet infördes 1975 och i baksätet 1986, sistnämnda dock bara för alla över 15 år. Uppenbarligen ansåg man då att just barn satt säkrare bak vid en kollision!? Detta rättade man dock till 1988, då det blev lag för alla.

Men så har vi då våra fyrbenta vänner hundarna. År 2010 införde Jordbruksverket en regel som säger att din hund måste sitta säkert i bilen. Det betyder att hunden skall transporteras i en särskild hundbur alternativt sitta fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Om du bryter med den lagen så kostar det dog-in-cardig 1500 kronor i böter. Och om du har flera hundar är det beloppet per hund!

Men böterna är ju en sak. Det vore ju betydligt värre att råka ut för en olycka där det då alltså är mycket stor risk att hunden skadas allvarligt eller dödas och att de personer som färdas i bilen också skadas eller dödas.

En Chihuahua förvandlas till en sumobrottare på 256 kilo vid en kollision i 90 km/h och en Grand Danois förvandlas till en lastbil på över 8 ton! Personligen skulle jag inte vilja få någon av dessa i nacken vid en kollision.

Och observera att samma regler gäller även för katt och andra mindre sällskapsdjur:

Om du transporterar enstaka sällskapsdjur i din bil ska du se till att det transporteras på ett säkert sätt. Djuret ska inte riskera att bli skadat eller lida i samband med transporten. Det betyder till exempel att djuret är säkrat vid inbromsning. Du bör säkra djuret genom att förvara det i en säkrad transportbur.

Jag var aktiv inom brukshundklubben på 80- och 90-talet och vi for omkring mycket och tävlade. Som mest hade vi 5 stora hundar i familjen och dessa transporterades för det mesta i en godkänd och krock-testad hundbur. Personligen tycker jag detta är bästa sättet att transportera hund i bil på, en säkerhetssele brukar vara krånglig för hunden som ju gärna vill röra sig lite, risken är ju då att selen kommer fel och exempelvis snor sig runt halsen på hunden.

Men observera då att det ska vara just en godkänd och krocktestad bur. Att enbart ha galler längst bak hjälper ju inte vid en kollision och det skydd mellan kombiutrymmet och baksätet som brukar följa med kombi-bilar räcker ju inte alls vid en kollision med tung hund längst bak. Likaså är de små hopfällbara burar som brukar användas vid exempelvis utställningar inte alls till för krockskydd i bil och klarar inte av de krafter som uppstår vid kollision.

Läs mer om att transportera hund i bil på SKK’s hemsida.

 

Hur transporterar du din hund i bilen?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Gott Nytt Trafikår 2016!

Nästa

Statoil blir Circle K

23 kommentarer

 1. Susan Huynh Jolin NguyenReport

 2. Alltid i bur eller bältad med speciell bilsele.Report

 3. Tony Andersson Christina SewreståhlReport

 4. Måste erkänna att våra 3 medelstora hundar ligger bak i kombin med rejält galler fram till baksätet.Report

 5. Har en krocktestad bur till mina älsklingar! I husbilen är dom bältade!Report

 6. Michel

  Det behöver inte vara en krocktestad och godkänd bur, det viktiga är att den är helsvetsad och att det är gjoort av någon som har mångårig yrkes kunskap bakom svetsen. Folk har för lite kunskap om transport av djur, det är det som är problemet. Just saying !Report

 7. Mikael

  Reagerar på ordet bör säkra. Och läser man jordbruksverkets regler om transport av djur så handlar det mest om företag lite om privat transport. Så vad jag kan läsa så är det ett bör och inte en lag vid privat transport.
  Har hund i burReport

  • Trafikbloggen

   Nja, vet inte exakt var du läst, men det Jordbruksverket skriver om i länken jag hänvisade till säger väl inget om att det inte skulle gälla privatpersoner. Det står ju klart och tydligt gällande hundar och katter:

   ”Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.”

   ”Du måste se till att katten är säkrad vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur. ”

   Och även om det står ”till exempel” bur eller säkerhetsbälte så vet jag inte om det finns så många andra sätt för att uppfylla det kravet…

   Samt för övriga smådjur:

   ”Om du transporterar enstaka sällskapsdjur i din bil ska du se till att det transporteras på ett säkert sätt. Djuret ska inte riskera att bli skadat eller lida i samband med transporten.”

   och för mindre djur kanske det är en tolkningsfråga beroende på djurstorlek och tyngd, men det innebär nog någon form av bur i de flesta fall.

   https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterahundar.4.207049b811dd8a513dc80001498.htmlReport

 8. Charlotte

  För att lagföras för ett brott krävs det ett tydligt straffstadgande. Var hittar jag det? Det måste framgå av en bestämmelser att ett visst handlande (eller passivitet) leder till ett straff . Jag kan inte hitta någon sådan bestämmelse när det gäller att ha en lös hund i bilen.Report

 9. Ingrid

  Vi har två hundar. De åker längst bak i kombin. Om vi har ett lastgaller framför- är det Ok?! Har Jeppegrindar till Skodan…Report

  • Trafikbloggen

   Om lastgallret är anpassat att klara av dina hundars sammanlagda vikt så är det nog OK. Men exempelvis ett tyg-nätgaller som följer med vissa bilar idag räcker nog inte, det skall ju klara av hundarnas vikt vid en kollision. Så det beror ju också då på hur stora hundar du har. Kom ihåg vad jag skrev ovan: ”En Chihuahua förvandlas till en sumobrottare på 256 kilo vid en kollision i 90 km/h och en Grand Danois förvandlas till en lastbil på över 8 ton!”

   Personligen skulle jag föredra en bur. Om man kolliderar eller voltar med bilen så skyddar ju ett galler fram visserligen passagerarna men inte hunden/hundarna som kan flyga ur bilen om bak- eller sidorutorna går sönder…

   Lagen säger ju ”Om du transporterar enstaka hundar i personutrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt. Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten.”

   Som all lag kan man ju tolka den på olika sätt, men om man istället bekymrar sig lite mer om hundens bästa istället för lagens bokstäver, så anser jag nog att en krock-testad bur är bästa alternativet för hunden. Ett rejält galler + grindar bak näst-bästa alternativet.Report

 10. Michel

  Det går under last förskjutnings lagen , allt ska vara säkrat som last.. och en hund , katt , eller annat djur går via den lagen.

  Man får 1500 kr i böter per lös hund.

  Har man ett galler eller en hundbur så är det ok 🙂Report

 11. Michel

  Ursäkta , jag läste nyss ert inlägg ”Trafik bloggen”
  Ang testade burar, det är bra dom är testade .. men jag måste säga imot lite…

  Man bör ALLTID se till att köpa en testad bur eller en HELSVETSAD bur…
  Många garage – snabb byggda burar håller inte måttet.. om ni ska köpa en måttanpassad bur bör ni tänka på detta..
  Måttanpassade burar blir aldrig testade .. då det är snor dyrt att testa en bur..
  Det kostar endast 44500kr att få testat en bur på Sp.

  Varför helsvetsat.. jo för det är det enda som håller vid en olycka…
  Många tillverkare sätter endast ett par loppor och kör med öppna rör.. det är totalt livsfarligt..
  Dessa rör kan gå rakt igenom sättet på bilen.. i värsta fall så dör den som kanske sitter där.

  Bara goda råd.Report

  • Trafikbloggen

   Bra synpunkter, Michel, jag skrev ju också ”Men observera då att det ska vara just en godkänd och krocktestad bur” i artikeln. Just av de anledningar du nämner! 🙂Report

 12. Michel

  PS : Köp ALLDRIG en aluminium bur till stora hundar.. det där är totalt vansinne…
  Alu är lätt vikt.. och det går i 1000 bitar vid olycka…
  Finns så många videos att titta på youtube..
  Det mest skrämmande är… att ingen tittar på dom :/

  Om ni letar efter helsvetsade burar som är genom tänkta..
  Titta på Hanseburen…Report

 13. Charlotte

  Var hittar jag lastförskjutningslagen i lagboken? Och var finns straffstadgandet?Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén