Förbud mot all hålla mobilen i handen när du kör nu på gång

Det har diskuterats länge men nu blir det från den 1 februari 2018 förbjudet att framföra ett motordrivet fordon samtidigt som man håller mobilen i handen.

Redan 2015 kom det en lag som sade följande:

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.

I princip var detta en bra lag, för det skall ju såklart inte spela någon roll om du fipplar med en mobiltelefon, bilradion, navigatorn, eller om du matar barnet i barnstolen vid sidan om dig, det är ju att du är okoncentrerad på trafiken som är den stora faran.

Problemen med denna lag är bara att den ju i det närmaste är omöjlig att kontrollera, och vem bedömer vad som är ”menlig” inverkan eller inte. Om du sitter med näsan i mobilen och brakar in i bilen framför ja, men då måste någon se detta, och helst filma det för bevis, för att du ska kunna fällas. Skulle inte tro att så många erkänner att det var rattsurfandets fel om man orsakar en olycka.

Så – är då denna nya lag bättre? Ja och nej skulle jag vilja säga. Det är ett steg i rätt riktning som vi nog måste ta, men för de som liksom jag använt hållare till min mobil i många år, så kommer ju det inte att vara någon skillnad. I princip kan jag ju då fortsätta mitt rattsurfande glatt, så länge det då inte ”menligen” påverkar mitt bilkörande.

Men eftersom så många uppenbarligen sitter med mobilen i handen samtidigt som de kör, så kommer det nog ändå att innebära att rattsurfandet minskar, även om det inte kommer att upphöra helt.

Och sen har vi ju en annan lite faktor. Och det är ju att alltför många struntar i gällande regler och bestämmelser i trafiken och kommer säkerligen att strunta i denna också. Vi vet ju sedan tidigare debatter på Trafikbloggen hur många som tycker att exempelvis gällande hastighetsbegränsningar är trams och att de själva minsann vet bäst om hur snabbt de kan köra utan att anse sig vara trafikfarliga.

Och självklart kommer det att vara en stor del som kommer att tycka att de minsann kan fortsätta att rattsurfa utan något som helst problem. Fram till den dag de kör ihjäl någon, eller sig själva vill säga…

Jag undrar i mitt stilla sinne hur många procent av olyckor som sker på våra vägar idag som beror på rattsurfandet. Som jag sade ovan, så är det säkert inte många som erkänner – kanske inte ens för sig själva – att det var detta som orsakade en olycka, så mörkertalet är nog ganska stort!

Men som sagt – nya lagen är nog bättre än ingenting och förhoppningsvis kommer det att minska rattsurfandet något. Frågan är bara hur man skall få stopp på det helt och hållet, för det är såklart oacceptabelt.

Självklart har även jag sysslat med detta en gång i tiden (preskriberat nu… :-)), men när jag då ganska snabbt märkte hur dålig uppmärksamhet jag fick på vad som hände i trafiken och hur kort stund det räckte med blicken och koncentrationen i mobilen för att det skulle hinna uppstå en situation, då slutade jag direkt. Innan jag hann orsaka en olycka!

Tycker du nya lagen är bra? Eller tycker du att det skulle behövas mer åtgärdet mot rattsurfandet? Och i så fall vad? Skriv gärna i kommentarerna!

Rattsurfar du?

Se resultaten

Loading ... Loading ...

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Hur tungt släp får jag dra?

Nästa

Är fyrhjulsdrivna fordon farligare i vintertrafiken?

8 kommentarer

 1. Äntligen, synd att vi har så få Poliser i Norrbotten som kan ha koll.Report

 2. Har polisen tid med sånt! När dom inte har tid med andra saker!Report

 3. Läppstift och snusdosor då?Report

 4. Alla dessa med kommande kalkonnacke går på stan totalt avskärmade från verkligheten i omgivningen och pratar högljutt rakt ut. De befinner sej i en bubbla och inser inte att alla i omgivningen kan höra vad de säjer.Report

 5. Rolf

  Välkommen tillbaka, farbror Trafikblogg! Vågar man hoppas på en riktigt snöig, dubbfri (h)jul i år?

  hälsningar/RolfReport

  • Trafikbloggen

   Tack Farbror Rolf. 😁
   Snöig jul lär det bli i Järvsö, men där kör de allra flesta av oss dubbat.Report

 6. På tiden, alldeles för sent!Report

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén