Rattsurfar du fortfarande? Du kanske tycker du har full koll och att det inte är ett problem att kolla mobilen då och då? Då bör du se det här.

Rattsurfning har vi ju diskuterat tidigare här på Trafikbloggen i ett flertal artiklar:
Brukar du rattsurfa?
13% av alla bilister i Sverige rattsurfar
Rattsurfande lastbilschaufför nära döda småbarnsmamma
samt i ett antal andra artiklar om trafiksäkerhet.

Det här med att fippla med mobilen medan man kör är också en av de saker som de flesta är överens om att det är en stor trafikfara. Trots det är det fortfarande en hel del som håller på med det och man ser dagligen vinglande bilister med näsan nere i mobilen.

Jag börjar misstänka att det här är en sådan sak som vi alla tycker är vansinnigt, men som ändå alltför många av oss sysslar med då och då. Vi kan ju bara inte motstå att kolla lite snabbt när det plingar till i den där apparaten, det kan ju vara någon viktig Facebook-uppdatering!

Rattsurfare

Rattsurfare

Men det man lätt glömmer är de konsekvenser det kan få om det nu går åt skogen, det vill säga om man tack vare rattsurfandet orsakar en olycka. Har man tur skadar man bara sin egen bil, kanske någon annans. Har man mer otur skadar man sig själv eller någon annan människa mer eller mindre allvarligt, och i värsta fall slutar det med dödsfall!

Företaget At&T har en kampanjsida som heter ”It can wait” där man kan förbinda sig att inte rattsurfa. De har också en hel del annan nyttig information, kolla gärna in den: It can wait.

De har dessutom ett antal filmer på temat. Och den som jag visar här nedan tyckte jag var bra, just för att den visa på konsekvenserna om man skulle göra ett misstag!

Nu gäller det ju i och för sig inte bara rattsurfande, utan allt annat beteende som ökar riskerna för olyckor. Speciellt du som är övertygad om att du är en skicklig bilförare och att du aldrig kommer att drabbas av något kan ju också ta åt dig lite.

Tänk om du skulle råka ha fel och kanske inte vara fullt så duktig som du tror, konsekvenserna kan bli hemska… Jag kan också lova att de allra flesta av de som orsakat olyckor också varit övertygade om sin egen förträfflighet och att de minsann inte skulle råka ut för något sådant!

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss