Brandman dödad vid trafikolycka – igen!

Återigen har en brandman dödats när han jobbat på en olycksplats i trafiken. En person som jobbar med att hjälpa oss som råkat illa ut i trafiken. Sannolikt på grund av en slarvig bilförare. Det är oacceptabelt.

Det var inte länge sedan vi skrev om en liknande händelse när en brandman fått sätta livet till på grund av en stressad eller bara allmänt slarvig bilist. Nu har det alltså hänt igen, denna gång på E6 norr om Göteborg.

En lastbil hade vikit sig över vägen och räddningstjänsten jobbade på platsen. Det var köer på platsen av bilar som försiktigt försökte ta sig förbi, då det plötsligt kom en personbil i hög fart, körde förbi kön, mellan en lastbil som hade stannat och en av räddningstjänstens fordon för att slutligen köra på en brandman.

Han fördes svårt skadad till sjukhus, där han senare dödförklarades. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik.

Återigen kan vi ju bara spekulera i anledningen. Men att det generellt sett körs alldeles för fort förbi olycksplatser och andra ställen i trafiken där folk arbetar oskyddat, såsom exempelvis vägarbeten, är helt klart.

trafikolycka-skylt

Att det då är stor risk att det händer olyckor och folk skadas eller dödas är också helt klart. Vi måste alla bli bättre på att sakta ner i dessa situationer! Annars riskerar vi snart att inga brandmän kommer att vilja (eller få för facket) arbeta på olycksplatser innan polisen hunnit stänga av vägen helt.

Vill vi hade det likadant som i en del så kallade ”no-go” zoner i vissa stadsdelar i landet där räddningstjänsten vägrar åka in utan eskort av polisen? Det vill säga att räddningstjänsten kommer först till platsen, men inte påbörjar räddningsarbetet innan polisen hunnit fram och kunnat stänga av helt?

Detta innebär dels att räddningsarbetet riskerar att försenas och dels att köerna och väntan för övriga bilister kommer att bli mycket värre. Och vad skulle du säga om du satt där fastklämd och blödde kraftigt, du ser att räddningstjänsten är på plats men bara står och tittar i väntan på polisen? Och just du som kör som en idiot har ju dessutom ganska stor risk att råka ut för detta!

Fortsätter det här är det nog bara en tidsfråga innan fackföreningarna förbjuder brandmännen att arbeta i trafiken om vägen inte är helt avstängd. Räddningstjänsten i Strängnäs börjar redan nu och skriver följande på sin Facebook sida:

Från och med idag ändrar vi lite i våra rutiner i samband med trafikolyckor. Vi har numera som standardrutin att initialt alltid göra totalavstängning av den vägbana där en trafikolycka har inträffat. Eventuellt kan trafik tillåtas passera en olycksplats i ett senare skede när räddningsledaren bedömer att det finns förutsättningar att göra det på ett helt säkert sätt. Vi kommer även tillämpa totalavstängning när insatsen avslutas och vi ska plocka ihop avspärrnings- och trafikdirigeringsmateriel igen.

Detta kommer innebära köbildning i högre utsträckning än tidigare i samband med trafikolyckor i Strängnäs kommun, vilket förstås är en negativ effekt. Vi hoppas dock att alla trafikanter ska ha förståelse för varför vi gör avstängningarna – vi vill helt enkelt bara att alla våra medarbetare ska kunna få åka hem till sina anhöriga efter avslutat arbetspass!!!

/Räddningschefen

Sedan skriver en dotter till en brandman följande på sin Facebook sida:

Både min mamma, pappa och storebror är brandmän och det är ju inte roligt att behöva gå med en klump av oro i magen varje gång de åker ut på trafikolyckor för att människor inte kan visa hänsyn till andra medmänniskor. Det ända räddningstjänsten gör är att försöka rädda och hjälpa andra människor och vad får de tillbaka?

Detta gäller ju inte bara brandmännen utan även poliserna och ambulanspersonalen. Det är inte rätt att de som jobbar för att hjälpa oss när vi behöver det som mest ska vara behöva vara oroliga att kanske inte få komma tillbaka till sina familjer efter ett larm och det är inte okej att familjer till dessa hjältar, för det är vad de är de är våra hjältar i vardagen, ska vara rädda att att efter ett larm inte få hem våra familjemedlemmar för att någon varit nyfiken eller tyckt att de inte behöver följa reglerna för att de har lite bråttom.

Snälla var försiktiga när ni kommer till olyckor ni vet inte vad det är som har hänt längre fram. Snälla om det är så att de låter er åka förbi i lugn fart, så åk då i lugn fart så att det inte behöver hända någonting med dem. Till de som hänger ut genom fönstren och knäpper kort på olyckorna fokusera på vägen istället för tänk om det kliver ut någon av de arbetande framför er och ni inte ser det för att ni är upptagna med att vara nyfikna. Tänk då också på de drabbade visa hänsyn till dem.

Det kan vara så att det är någon är allvarligt skadad, det kan vara så att någon nära till dem inte kanske överlever eller så har det värsta redan har hänt och de har mist någon där och då, detta kan vara den värsta stunden i deras liv så tänk även på dem. Tänk på om det vore ni som var de drabbade skulle ni tycka att det var roligt om folk inte visade er respekt i dessa stunder.

Snälla låt oss närstående till dessa vardags hjältar slippa oron att vi inte får hem dem. Snälla ta lugnt och respektera reglerna när ni kommer till trafikolyckor. Ni kan inte ha så bråttom så att det är värt att riskera att vi inte ska få hem de personer vi älskar mest av allt här på jorden.

Eftersom att tyvärr vissa folk inte respekterar detta och inte respekterar personalen på plats och de drabbade tycker jag att det är helt rätt gjort av räddningschefen i Strängnäs att fatta detta beslut som han gjort och jag tycker att fler chefer ska ta detta beslut, för om inte de runt omkring gör någonting åt saken så är det ni som måste göra det. För som sagt vi vill ha tillbaka våra familjemedlemmar välbehållna efter avslutade larm.

De är inte bara vardagens hjältar utan de är även våra älskade hjältar.

Det här är den tredje dödsolyckan, där en brandman dör i samband med räddningsarbete vid en olycksplats, på kort tid i Sverige. En gång berodde det på en olycka med en vajer som lossnade och träffade brandmannen som sedan avled av sina skador. De andra två gångerna har det berott på bilförare som kört på brandmännen.

Så, för allas skull – SAKTA NER VID OLYCKSPLATSER OCH VÄGARBETEN!!

Läs mer:
Brandman död efter olycka på E6
Ögonvittne berättar: ”Jag såg brandmannen bli påkörd”

Fotot i toppbilden är från ett annat olyckstillfälle.

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

På tal om fortkörningar – här gick det lite väl snabbt…

Nästa

Vänstertrafik och smala vägar

17 kommentarer

 1. Blockera hela vägen så att det under inga omständigheter går att passera. Hoppas att denna man/kvinna som körde denna bil mister körkortet och får skaka galler ett tag.Report

 2. Men vad fan är det för fel på folk som inte kan respektera hastigheten när det är folk som jobbar där, fängelsestraff på minst 8 år är väl det minsta man kan begära på sådana förare Report

 3. För helvete skärpning i trafiken tankarna går dom anhörigaReport

 4. Ulrika Boqvist

  Bilisten ska ha mord- kör man snabbt in i en olycksplats då banne mig ska rubriceringen vara mord???
  Helvete vad arg jag blir!!!Report

 5. Det här är så onödigt och sjukt- rubriceringen bör bli mord
  Jag blir så förbannad över den nonchalans som vissa visar- så totalt befriad från varsamhet och tillbörlig respekt för andra människor…
  Mina varmaste tankar till de närmasteReport

 6. Stäng av hela jäkla vägen idioter som inte kan respektera våra hjältar ! Report

 7. Fängelse och indraget körkort på livstidReport

 8. Kennet

  Är omdömet som det är fel på, tyvärr låter man olämpliga personer köra bil. Om man kör aggressivt i trafiken eller saknar folkvett borde körkortet dras in for life.Report

 9. Stäng av hela vägen omedelbart!!
  Nu får det fan räcka!!!
  Inga fler dödsfall, regeringen borde anmälas för att dom inte gör ett jävla skit.
  Det ända dom tänker på är att få in skattepengar och miljön men människoliv är tydligen inte värda ett skit längre!!
  Det är pinsamt, jag skäms över makthavarna!Report

 10. Niclas Lundin

  Dax att göra en toralavstängning av vägen i båda riktningar vid trafikolycka så att räddningstjänst , bärgare mm kan arbeta säkert och kan komma hem till sina nära å kära…Report

 11. Stäng av vägen det är det enda rätta.Report

 12. det är 3 gången som en brand man omkommerReport

 13. Kommer snart inte vara någon som vågar utbilda sig inom detta yrke brandman och polis
  Som är så viktigtReport

 14. Blockera hela vägen. Vi bilister skall visa er största respekt när ni utför ert arbete så storstilat som ni gör. Det skall vara en självklarhet att låta er jobba i lugn och ro. Jag blir så ledsen när jag läser detta och jag blir så förbannad när jag ser hur vägtrafikanterna beter sig. Jag utbildar nya körkortstagare dagligen och förmedlar ständigt budskapet om vilka risker felbeteende i trafiken medför. ALL RESPEKT till er alla. Så sjukt att ni ens ska behöva stänga av vägarna för att ni ska få jobba i lugn och tryggare miljö. Det borde vara en självklarhet vi ska visa hänsyn och förståelse i trafiken och inte minst när olyckor skett. Ta hand om er där ute våra hjältar.Report

 15. Ronny Gustafsson

  De sitter med sina jävla telefoner å smsar eller facebookar eller tvittrar när ska detta bli förbjudet de ä för jävligt liggat å reparerat mycket på vara väger som lastbilsmekReport

 16. Fattar inte att dom ej sänka farten vem tar hand om dej sen då då inga finns kvar om de ska fortsätta så här va fan är me folk som sitter bakom rattenReport

 17. Mikael J

  MEN HUR F-N I H-E KAN DETTA HÄNDA IGEN!

  Har räddningstjänsten i Sverige inte skickat memot till ALLA sina anställda att man nu tagit strid för saken ARBETSSÄKERHET och spärrar av HELA vägen i Strängnäs sedan detta hände!

  Gör det för tusan till nationell regel vid olyckor i trafiken och STÄNG AV VÄGEN HELT!

  Ett helt makabert olyckstillbud som givetvis ligger till största delen på denne ansvarslöse bilföraren men man måste ändå tillåtas ställa frågan:

  ”-Vad tusan gör arbetsgivaren när dom vet konsekvenserna???”Report

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan