Blända inte mötande fordon

Hur ofta händer det dig att en mötande bil slår på helljuset lite för tidigt och du sitter och ser stjärnor i flera sekunder efteråt och har då alls ingen koll på vad som finns på vägen framför dig?

När jag tog körkort någon gång i slutet av 70-talet fick jag lära mig att man skulle slå på helljuset strax innan möte för att så fort som möjligt få tillbaka maximal sikt på vägen och kunna upptäcka eventuella hinder. Just vid möte i mörker är man ju som mest blind för vad som finns på vägen.

Eftersom det smalare helljuset då passerade den mötande bilen var det ingen risk att man bländade. Men det var ju på den tiden helljus inte var mycket starkare än ett stearinljus i en lykta. Idag kör ju många av oss med helljusramper med så många och så starka lampor att man skulle kunna lysa upp en mindre stad.

gammalt-billjusMen trots det, så är det en hel del som fortfarande tillämpar tekniken att slå på helljuset strax före möte, med resultatet att man har stora blixtar för ögonen i ett antal sekunder efteråt, för av någon suspekt anledning kan man ju inte låta bli att stirra rätt in i detta mötande ljus. Förmodligen av samma anledning som en man inte kan undvika att stirra ner i en djup urringning alldeles oavsett hur mycket han försöker. Reflex alltså.

Möjligen skulle det kunna vara den nya automatiska tekniken som ju finns på en hel del nyare bilar som inte är helt rätt kalibrerad och därmed slår på för tidigt. Jag har inte själv så stor erfarenhet av denna, den enda gång jag hade sådan på en hyrbil var det dock snarare tvärtom, d.v.s. den slog på helljuset lite för sent efter möte.

Att ha bra ljus om man kör mycket på mörka landsvägar är såklart viktigt. Jag själv kör ju mycket mellan Stockholm och Hälsingland och väg 83 mellan Tönnebro och Ljusdal är mörk, slingrig och en av de mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i landet. Där vill man gärna se ordentligt. Ett rejält helljus som lyser både långt och brett är suveränt och med dagens moderna tekniker kan man få bra ljus till vettiga priser om man inte är nöjd med bilens originalljus.

Men som sagt – skulle vi kunna försöka komma överens om att inte slå på helljuset förrän vi är i jämnhöjd med mötande bilar? Då kanske vi undviker att blända varandra och riskera att vi kör in i en älg under tiden vi väntar på att det ska sluta blixtra för ögonen!

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Mobil-zombierna tar över!

Nästa

Gott Nytt Trafikår 2016!

2 kommentarer

  1. Jörgen

    Jag är överens om ditt förslag och jag tycker att det slarvas alldeles för mycket med avbländning. Jag tycker förresten att man ska fortsätta tillåta urringningar 🙂Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan