Barn med vinterkläder på i bilen kan vara livsfarligt!

Man vill ju inte att barnen skall frysa i bilen, så ofta pälsar vi väl på dem massor med kläder innan vi spänner fast dem i bilbarnstolarna. Men det är inte alls någon bra idé utan kan i själva verket vara livsfarligt!

Detta är också ytterligare ett skäl till att aldrig låta barn åka framåtvända i bilbarnstolarna, som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Teknikens Värld skriver idag en artikel om hur farligt det kan vara för barn att ha tjocka vinterkläder på när de sitter fastspända i bilbarnstolen. Man vill ju inte att barnen ska frysa om man nu startar med en kall bil, så ofta låter man kanske de tjocka, fluffiga ytterkläderna sitta kvar på och sen spänner man fast säkerhetsbältena utanpå dessa.

Men det kan alltså innebära livsfara. Se på den här filmen där de har gjort olika tester med och utan vinterkläder.


Att det blir så farligt beror på att tjocka kläder gör att bältena inte spänns åt mot kroppen ordentligt och det blir ett glapp mellan bälte och kropp.

Nu var ju detta test gjort på just framåtvända barn vilket uppenbarligen är mer vanligt i andra länder, så om barnen sitter bakåtvända kan man ju tro att det inte är lika stor fara, men om man exempelvis blir påkörd bakifrån när man själv är stillastående får man ju samma effekt! Och påkörningsolyckor bakifrån när det är halt väglag = vinter = kallt = mer kläder på barnen, är ju sannolikt inte helt ovanligt.

Tipset är att ta av barnen kläderna och istället lägga jackan eller en filt över dem tills bilen hunnit bli varm. Eller varför inte investera i en bränsledriven värmare så att ni alltid har en varm bil när det är dags att åka, det är bra för såväl klimatet, bränsleekonomin och det allmänna välbefinnandet. Bara att slippa skrapa rutorna kan vara värt en slant 🙂

Självklart gäller detta för oss vuxna också, även om skillnaden kanske inte blir lika stor jämfört med barn som ju inte sällan har lite extra fluffiga kläder på sig, ju mindre barn kanske desto mer kläder…

Läs hela artikeln på Teknikens Värld här.

 

Toppfoto: Från inslaget på NBC News.

 

 

Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

Vägrenskörning med husvagn + nostalgi i kubik

Nästa

Nu höjs trängselskatten i Stockholm

12 kommentarer

  1. Och folk som inte kan köra bil är farligast.Report

  2. Fint tänkt!
    För ett par minuter sedan i skymningen i Malmö såg jag två barn i en plywoodlåda. En låda monterad på en trehjulig ellådcykel.
    Föräldern cyklade i full fart, utan lyse, rakt ut i trafiken på en upphöjd cykelbana i tron at de hade företräde. Bilisten kom körande på en huvudled, tvärnitade …
    Jag undrar bara om barnens klädseln hade betydelse?Report

  3. Jag vet hur det känns!! Aj….Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan

Bästa läsare!

Som ni säkert märkt har det inte varit speciellt mycket nya inlägg senaste tiden vilket jag beklagar. Tiden har dock inte räckt till för att hinna producera bra artiklar och det ser inte ut som om den kommer att göra det inom den närmaste tiden heller, så därför är bloggen tillfälligtvis pausad. Det finns dock fortfarande många bra artiklar att läsa för er som inte varit med från början, så kika gärna runt och det går såklart fortfarande bra att kommentera och debattera i de olika inläggen 🙂

Med hopp om snart återupptagande!