13% av alla bilister i Sverige rattsurfar

OKQ8 har tillsammans med YouGov gjort en undersökning för att få reda på hur svenskarna hanterar sina mobiler under körning. Den visar att 13% av alla ibland sysslar med att rattsurfa.

Märkligt nog är rubriken på deras pressmeddelande ”Ny undersökning: Svenskarna undviker att rattsurfa”. Jag skulle istället vilja påstå att denna undersökning visar på att Svenskarna rattsurfar alldeles för mycket. Förvisso inte en majoritet, men betänk att mer än var tionde fordon du möter i trafiken riskerar att ha en förare som sitter med näsan i mobilens lilla skärm istället för att ha uppsikt på vägen.

Undersökningen visar också att 69% av alla pratar i mobil samtidigt som man kör, men som jag sade i tidigare artikel i ämnet, så anser i alla fall inte jag att det är lika allvarligt som att surfa. Då har du i alla fall (förhoppningsvis) ögonen på vägen, vilket du inte har under de sekunder du skall försöka läsa på den lilla skärmen. Men det finns nog en hel del som inte håller med mig där, utan anser att även mobilprat är olämpligt.

Testa om du är en rattsurfare

Här kan du testa på kampanjsajten slutarattsurfa.se om du har ett farligt mobilbeteende i trafiken. Klicka bara på bilden nedan för att komma till testet.

Klicka för att testa om du är en rattsurfare

Undersökningen är framtagen av YouGov på uppdrag av OKQ8. Undersökningen pågick under perioden 12–18 juni 2015. 1 006 svenskar, 18–74 år, har deltagit och besvarat frågor via internet av en slumpmässig rekryterad webbpanel.

Rattsurfar du?

Se resultaten

Loading ... Loading ...
Dela: Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail  Följ: Facebookrss

Föregående

USA vs Indien

Nästa

Test av slitna vinterdäck

19 kommentarer

 1. Är någon förvånad? Förvissade om sin simultankapacitet förståsReport

 2. Inte konstigt om det blir olyckor i trafiken!Report

 3. Och 13% röstade på sd! Sammanträffande? ☺Report

 4. Seså mina vänner, här inne diskuterar vi trafikfrågor och försöker hålla politiskt käbbel borta om det inte är relevant för ämnet. Det finns så många andra sidor och grupper att syssla med det hos. Tack!Report

 5. å så är det ett jävla gnäll på cyklister som cyklar mot rött ! att bilister surfar känns ungefär 100 000 ggr farligare 🙁 bra kommentar om SD 🙂Report

 6. Om dom dödar sig själva är det ju en sak…Report

 7. Vansinnigt beteende!
  Mobiler är en dödsfälla både för gående och bilister!
  Gående som går rakt ut i gatan stirrande på luren har orsakat flera olyckor.
  Samt har flera gånger tutat på bilister som står vid trafikljus som slagit om och de är helt inne i mobilen!Report

 8. Skulle nog säga 50 % snarareReport

 9. Man ser dem speciellt vid rödljus ingen trevlig syn!Report

 10. Är mer än 13%, när man kör lastbil i stan så ser man så många som sitter och fifflar med mobilerna. Sen verkar alla bilar i Luleå sakna blinkers med och sjukt att inte förare orkar blinka.Report

Kommentera

Trafikbloggen   |   Kontakta mig   |   Tel: 08/52 50 62 22   |   Toppen på sidan